Širom Banjaluke postavljeni bilbordi s neustavnim grbom RS-a i porukom “granica postoji”

Nakon što je portparol SNSD-a i delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine Radovan Kovačević kazao danas kako “granica postoji”, između bh. entiteta Federacije BiH i Republike Srpske, ista poruka osvanula je na bilbordima širom Banjaluke.

Kako se vidi na fotografijama, u gradu na Vrbasu danas se nalaze poruke ispisane ćirilicom kako “granica postoji”, a iznad natpisa nalazi se neustavni grb RS-a, piše N1.

Povod za ovaka potez je protest koji je najavljen za petak, na četiri lokacije na međuentitetskoj liniji, kao podršku za Milorada Dodika i Miloša Lukića protiv kojih je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu.

Podsjećamo, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao je građane iz drugog entiteta da sutra dođu na “međuentitetsku granicu” na mirno okupljanje.

Skup “Srpska pred sud” prvobitno je planiran ispred Suda BiH u Sarajevu, ali je MUP Kantona Sarajevo odbio njihov zahtjev iz sigurnosnih razloga.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak poručio je danas kako zakon ne dozvoljava proteste na entitetskim linijama.

Ubrzo je uslijedio odgovor Kovačević koji je naveo da se “mora poručiti da granica postoji i da RS-u niko neće da sudi”.