Upaljen narandžasti meteoalarm za BiH zbog grmljavine, kiše i snažnog vjetra

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati iznosile su: Sokolac 16; Bjelašnica 17; Ivan Sedlo i Široki Brijeg 18; Bihać i Bugojno 19; Sarajevo 20; Banja Luka, Gradačac, Livno i Zenica 21; Sanski Most, Tuzla i Zvornik 22; Doboj i Trebinje 23; Bijeljina i Mostar 24; Neum 27 °C.

U drugoj polovini dana postepeno jače naoblačenje sa zapada će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Padavine se prvo očekuju na području Krajine i proširit će se na sjever i dio centralne Bosne.

Glavnina padavina u cijeloj zemlji je tokom noći na subotu.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36 °C, na području Krajine do 29 °C.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34 °C.

Narandžasto upozorenje: Grmljavina, kiša i jak vjetar u BiH

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog jakih lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom i jakim udarima vjetra. Lokalno je moguća i pojava grada.

Nevrijeme se očekuje širom zemlje za period 4. august od 14:00 – 5. august do 15:00 sati.

Uz jači pljusak može pasti 15-30 litara kiše po metru kvadratnom. Udari vjetra 50-70 km/h.

Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć.

Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode.

Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snabdijevanju električnom energijom su mogući“, glase preporuke Svjetske meteorološke organizacije.

I narednih dana nestabilno vrijeme

Nestabilno vrijeme nastavit će se i za vikend i naredne sedmice.

U subotu, sutra, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18 °C, na jugu zemlje do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23 °C, na jugu zemlje do 26 °C.

U nedjelju djelomično vedro i nestabilno sa lokalnim pljuskovima u Bosni. U Hercegovini padavine se očekuju u večernjim satima.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16 °C, na jugu zemlje do 19 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26 °C, na jugu zemlje do 29 °C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno sa kišom i pljuskovima. Glavnina padavina je prije podne. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 19 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20 °C, na jugu zemlje do 26 °C.