Video/ Izvršen atentat na kandidata za predsjednika Ekvadora, objavljeni šokantni snimci napada

Kandidat za predsjednika Ekvadora Fernando Villavicencio, ubijen je u atentatu koji se desio na predizbornom mitingu u Kitu u srijedu.

Villavicencio je bio narodni poslanik u skupštini, a ubijen je kad je ulazio u automobil kojim je trebalo da se udalji sa mjesta održavanja mitinga, prenosi BBC.

Član njegovog izbornog štaba rekao je lokalnim medijima da je “Villavicencio ulazio u auto, kad mu je prišao napadač koji mu je pucao u glavu”.

Aktuelni predsjednik Ekvadora Guillermo Lasso rekao je da “ovaj zločin neće proći bez kazne”.

Svedoci tvrde da je Villavicencio (59) upucan tri puta. Osumnjičeni za atentat je također ranjen u pucnjavi koja je uslijedila, i on je kasnije umro od povreda koje je zadobio.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Ekvadoru treba da se održi 20. avgusta.

Predsjednik Lasso, koji se neće kandidovati, rekao je da je “šokiran” ubistvom, i dodao da je “organizovani kriminal mnogo napredovao, ali će se puna težina zakona sručiti na njega”.

Nedavni porast nasilnih zločina, čiji pokretač je sve veće prisustvo narko-kartela u Ekvadoru, je centralna tema u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji.

Predsjednik Lasso je prošlog mjeseca proglasio vanredno stanje i policijski satu tri provincije, poslije ubistava povezanih sa organizovanim kriminalom.

Kampanja Villavicencia je, osim sigurnosti građana, bila koncentrisana na borbu protiv korupcije, čime se bavio i kao novinar, ali i borbom za smanjenje uništenja okruženja.

Štab Villavicencia je prošle sedmice objavio da su on i članovi tima dobili prijetnje od vođe bande povezane sa krijumčarenjem droge.

Villavicencio je bio jedan od 8 kandidata u prvom krugu izbora, ali nije bio vodeći, po istraživanjima javnog mnenja.