Video/ Najsporija sprinterka na svijetu, šokirala nastupom i obrukala državu

Dvadesetogodišnja takmičarka izabrana da predstavlja Somaliju natjerala je mnoge da podignu obrve jer je imala najsporiji rezultat u historiji takmičenja.

Nasra Abukar je bila dio takmičenja na 31. univerzitetskim igrama u kineskom Chengduu i stotinu metara je istrčala za 21,81 sekund.

Taj rezultat može da ostvari gotovo svaki rekreativac, pa je njen nastup vrlo brzo postao viralan na internetu.

Taođer, zbog međunarodne bruke somalijsko ministarstvo sporta pokrenulo je istragu kako je uopđte izabrana da predstavlja zemlju.

Abukar je opisana kao neutrenirana i sa ograničenim trkačkim iskustvom, pa onda možda i ne treba toliko da čudi najsporiji završetak u historiji takmičenja.

Strani mediji je opisuju kao “usporeni snimak“ pored ostalih takmičarki, navodeći da je u startu ostala daleko iza drugih takmičarki koje su bile desetak sekundi brže u prosjeku.

Pobjednica Gabrijela Silva Murao je prošla kroz cilj kao prva za 11,58 sekundi.

I premda nije sporno što se na takmičenju nađu sportisti različitih kvaliteta i sposobnosti, kontroverzno je kad počne da kruži priča da je Nasra učestvovala jer je u rodu sa Kadijom Aden Dahirom, potpredsjednicom Atletskog saveza Somalije.

Zanimljivo je da je drugi najsporiji rezultat u toj konkurenciji bio 13,64 sekunde, što je čak osam sekundi bolje od Nasrinog rezultata.