Više stotina građana diglo glas protiv nasilja na protestima u Jablanici

Više stotina građana iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine stiglo je danas u Jablanicu na proteste kako bi podržali Enisu Klepo koju je brutalno pretukao vlasnik hotela Jablanica jer je tražila platu.

Nakon što su se okupili, održan je kratki performans o nasilju nad ženama, a potom je počela mirna šetnja, prenosi N1.

Nažalost, tvrde organizatori, ovo nije prvi slučaj kršenja radničkih prava i mobinga u Jablanici.

Mnogi građani odgodili su svoj odmor kako bi prisustvovali ovom protestu. Nadaju se da će nadležne pravosudne institucije uraditi svoj posao.

Enisa Klepo, mlada i hrabra djevojka, je pretučena 1. augusta na svom radnom mjestu u hotelu Jablanica kada je dala otkaz i tražila svoju plaću za mjesec juli koji uredno uradila.

Odlučila se na hrabri korak i prijavila nasilje s ciljem da se više nikome ne dogodi.

Zejna Šanjević Kussmaul iz Udruženja žena iz Mostara kazala je kako je u ovom trenutku u mnogim gradovima BiH u toku isti protest. organizoale su ga, kaže, kolegice koje nisu mogle biti u Jablanici danas.

Ovim priča ne staje, ovo je samo početak. Dužni smo svi da skrećemo pažnju, da ovakve stvari postoje, a niko ništa ne radi. Ovo je prilika da malo ohrabrimo žene koje svašta trpe u svojim životnim i radnim sredinama, a nemaju snagu kao Enisa da javno progovore. Ljudsko dostojanstvo je degradirano i to mi najviše smeta. Sretna sam što nas je ovdje večeras ovako puno”, kazala je Šanjević Kussmaul.

“Nasilnici moraju snositi posljedice”, “Nasilnicima je mjesto u zatvoru”, “Enisa, Jablanica je uz tebe”, “Nema opravdanja za nasilje nad ženama” – samo su neke od poruka koje na transparentima drže žene.

Naši ciljevi su jasni – želimo zaustaviti nasilje nad ženama, pružiti podršku onima koji su pretrpjeli nasilje i istaknuti nužnost borbe protiv nasilja kao ozbiljnog problema u našem društvu i pokrenuti sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava!

Kroz mirne protest, želimo osnažiti glasove žrtava i poslati snažnu poruku da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno”, naveli su organizatori – Udruženje žena Nere u saradnji sa Udruženjem žena Most Jablanica, Udruženjem Dignitet Mostar, Udruženjem Inicijativa građanki i građana Mostar, Udruženjem žena Univerzum Mostar i Udruženjem Ja bih u EU iz Sarajeva.