Adnan Šteta poručio opoziciji: “Ono što sam ja uradio oni ne bi znali napraviti ni s lego kockicama”

Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo odgovorio je na kritike opozicije koje se odnose na nedavno završenu rekonstrukciju tramvajske pruge od Ilidže do Marijin Dvora.

Osvrnuo se i na pojedine druge stavke javnog prijevoza.

Opozicija tvrdi da su ugovori za rekonstrukciju tajni, i da je rekonstrukcija trebala biti mnogo brža.

I da hoću, ne mogu kriti ugovore. To nije ugovor koji potpisujem ja. To je ugovor koji potpisuju Bosna i Hercegovina, Federacija Bosne i Hercegovine, Kanton Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo. Svaki potpis ugovora je ozvaničen, rečeno je koliko košta, koji su radovi, ko je izvođač i ko podizvođač”, istakao je tokom jučerašnjeg gostovanja u programu TVSA.

Napomenuo je da do sada nije odgovarao na prozivke opozicije te smatra da je to podsticalo da ga nastave kritikovati.

To da sam tri godine radio nešto što se radi tri mjeseca – prvo, nije se radilo tri godine. Možda izostanak mojih odgovora na njihove prozivke ih stimulira da dalje napadaju, jer misle da ću šutjeti”, rekao je Šteta.

Imao je i poruku za opoziciju u Kantonu Sarajevo.

Ovo što sam ja uradio, da im date da Lego kockicama urade, ne bi znali napraviti. Svakom svoje. Mi smo to uradili u stvarnom životu, a oni mogu slagati Lego kockice ili puzle, pa da vide kako je napraviti tramvajsku prugu u dužini od 20 kilometara ili graditi novu prugu prema Hrasnici u dužini od 13 kilometara, a na koju građani čekaju 40 godina”, poručio je.

Istakao je manje poznatu činjenicu, a to je da su autobuske i trolejbuske stanice 1999. date na korištenje privatnoj firmi.

Vlada je 1999. stajališta, koja se koriste za autobuski i trolejbuski saobraćaj, dala na korištenje jednoj privatnoj firmi. Dobili su ugovor za korištenje na 30 godina na način da su postavili ta stajališta, trebaju ih održavati, ali mogu koristiti marketinški prostor na stajalištima”, obrazložio je.

Naveo je da će tek po isteku ugovora biti moguće da Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo uredi stanice. A, to će značiti i postavljanje reda vožnje, tj. da se zna kada vozilo dolazi.

Najavio je kompletnu rekonstrukciju glavne gradske saobraćajnice u prstenu od Skenderije do Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Cesta je u jako lošem stanju. Ove godine ćemo raspisati javni poziv za rekonstrukciju kompletne saobraćajnice od Skenderije do Predsjedništva, čitav prsten. Tako da će biti saniran i dio uz tramvajske šine koje su u dobrom stanju”, naglasio je Adnan Šteta.

Šteta je podsjetio da je tramvajska pruga od Marijin Dvora do Baščaršije rekonstruisana 2011. te da njena ponovna rekonstrukcija nije planirana tokom rekonstrukcije od Ilidže do Marijin Dvora.