Faruk Kapidžić: “Zašto u udžbeniku 5. razreda piše da je BiH ‘državna zajednica’ i Banjaluka glavni grad RS”

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik Faruk Kapidžić je pokrenuo temu o sadržaju knjige “Društvo” za 5. razred osnovne škole u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U njoj piše da je BiH “državna zajednica” te da je Banja Luka “glavni grad” Republike Srpske.

Kapidžić je postavio pitanje Ministarstvu obrazovanja Vlade FBiH zbog onoga što piše u udžbeniku koji je dio nastavnog plana i programa najmanje od 2021. godine.

Na 10. stranici knjige pod naslovom “Državnost BiH” stoji netačna terminologija koju često možemo čuti u govoru predsjednika RS-a Milorada Dodika koja govori o tome da BiH nije država, nego državna zajednica.

BiH je samostalna, nezavisna, suverena državna zajednica“, navedeno je u lekciji za 5. razred osnovne škole u FBiH.

Osim toga su kao subjekti navedeni samo konstitutivni narodi, bez spominjanih ostalih i građana.

Kapidžić je problematizirao i to što u knjizi stoji da se BiH “sastoji od dva entiteta”, međutim to je ispravna ustavna odredba, a termin koji je neprihvatljiv je “sastavljena od dva entiteta” i često ga možemo čuti kod političara iz RS, a u čemu prednjači Milorad Dodik, koji rijetko propušta priliku iskazati stav da je BiH “sastavljena”.

Kapidžić je kazao kako je u knjizi problematična najmanje još jedna terminologija s obzirom na to da je Banja Luka predstavljena kao “glavni grad” entiteta umjesto kao “administrativni centar”.

Na stranici 56. pod naslovom “Republika Srpska” stoji: “Osnivanjem Republike Srpske Banja Luka postaje glavni grad u entitetu.

Činjenice govore da u BiH postoji samo jedan glavni grad, a to je Sarajevo. Terminologija koju uče djeca u FBiH ne stoji ni u jednom zvaničnom pravnom aktu u BiH, među kojima je i Ustav RS, s obzirom na to da i u njemu stoji da je Sarajevo glavni grad entiteta.

Ovo uče našu djecu, ovo je de facto izdala SANU, ovo niko dvije godine nije dotaknuo“, ukazao je Kapidžić.

Udžbenik “Društvo” je odobrilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i kao takav koristi se u većini škola u Federaciji Bosne i Hercegovini.

Izdavač udžbenika je “Bosanska knjiga”, autor je Enisa Kulašin, urednica je Snježana Musa, a recezenti su Jasmina Mehmedović, Izolda Osmanagić, Marinko Jovanović.