Foto/ Završena rekonstrukcija pruge, tramvaji od večeras voze od Ilidže do Baščaršije

Nakon obavljenih testnih vožnji na drugoj dionici nove sarajevske pruge od Čengić Vile do Marijin Dvora, tramvaji od večeras voze od Ilidže do Baščaršije.

Rekonstrukcija tramvajske pruge najveći je infrastrukturni projekt javnog prevoza u Kantonu Sarajevo.

Podrazumijevala je sate, dane i mjesece neprestanog rada, nepredviđenih izazova, velikih uspjeha i konstantnog odricanja za svaku osobu koja je bila uključena u historijski projekt za ovaj grad.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i učesnici projekta najavili su povratak tramvaja prvom zvaničnom vožnjom u tramvaju na kojem se nalaze fotografije projekta nove sarajevske pruge sa simboličnim natpisom “Hvala Sarajevo”.

Ponosan sam što sam dio ove priče, zajedno sa svim radnicima i ljudima koji su hrabro nosili ovaj projekt. Izgradnja sarajevske pruge bila je i ostat će više od projekta, zbog svega što smo prošli i svega što smo napravili. Promijenili smo sliku Sarajeva zbog nas i generacija koje dolaze“, izjavio je ministar Šteta.

Na dionici od Čengić Vile do Marijin Dvora, baš kao i na prvoj dionici od Ilidže do Čengić Vile, obnovljene su sve raskrsnice i pješački prelazi.

U narednom periodu očekuje se nastavak uređivanja pojasa oko tramvajske pruge na ovoj dionici, uključujući i uređenje tramvajskih stanica.

Na Čengić Vili je skoro dvije godine bila okretnica za autobuse. Autobusi će nastaviti voziti od Nedžarića do Baščaršije, kao podrška tramvajskom saobraćaju.

Raspored vožnje tramvaja i autobusa objavit će prevoznici.

Pokrenuli smo reformu javnog prevoza i kroz projekt izgradnje pruge, ali i kroz mnoge druge. Pruga je sada sigurna i nova, u ovoj godini stižu prvi novi tramvaji, počinjemo vrlo brzo graditi prugu do Hrasnice, uvodimo razne promjene za javni prevoz.

Za razliku od prije dvije godine, danas đaci i studenti imaju besplatan javni prevoz, a kuponi važe kod oba prevoznika. Krenuli smo mijenjati stanje i na našem putu do cilja, do najboljeg javnog prevoza u regiji – nema stajanja“, istakao je ministar Šteta.

Izvođač radova na projektu rekonstrukcije tramvajske pruge je konzorcij dvije kineske kompanije China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Engineering Group, a nadzor PPG Sarajevo i Yuksel Proje.

Zahvaljujem se svim učesnicima u projektu, posebno radnicima na pruzi koji su nosili ovaj projekt, ali i svim ljudima koji su bili dio pruge. Veliki resursi su bili potrebni, velika želja i velika hrabrost. Hvala i svim građanima koji su bili strpljivi i puni razumijevanja“, zaključio je ministar Šteta.