Glavnina padavina danas u drugom dijelu dana

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati iznosile su: Bjelašnica 8; Livno 13; Ivan Sedlo 14; Drvar i Široki Brijeg 15; Bugojno, Prijedor i Sanski Most 16; Banja Luka, Bihać, Sarajevo, Stolac, Tuzla 17; Zenica 18; Bijeljina, Doboj i Trebinje 19; Mostar 21; Neum 23 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša ili pljuskovi praćeni grmljavinom se očekuju u drugoj polovini dana, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28 °C.

U Sarajevu djelomično vedro. Kiša se očekuje u poslijepodnevnim i večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 24 °C.

Žuti meteoalarm upaljen je za tri regije, Sarajevo, Mostar i Livno, zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće“, glasi upozorenje za Sarajevo.

Stabilizacija vremena tek naredne sedmice

Iako su prvobitno meteorolozi najavili da će stabilizacija vremena uslijediti za vikend, prema novoj prognozi pomjerena je za narednu sedmicu.

U subotu, sutra, u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalno malo kiše može pasti u istočnim i centralnim područjima.

U Hercegovini sunčanije uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove biće magle.

Vjetar slab, većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar je istočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17 °C, na jugu zemlje do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28 °C, na jugu zemlje do 30 °C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini većinom umjerena naoblaka. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove biće magle ili niske oblačnosti. U poslijepodnevnim satima slabiji lokalni pljuskovi su mogući u planinskim područjima.

Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16 °C, na jugu zemlje do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31 °C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove biće magle.

Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16 °C, na jugu zemlje do 21 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32 °C.

U utorak u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u centralnim, sjevernim i istočnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18 °C, na jugu zemlje do 21 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32 °C.