Hrvatskom paru cijela država skupljala pare za liječenje, a oni kupili Golfa 7

Šokantna priča o prevari koja je potresla Hrvatsku iz 2018. godine danas je ponovno aktuelna, jer su protiv Roberta Matalina (37) i njegove djevojke Doris Gregorine (22) podignute optužnice za prijevaru i zloupotrebu humanitarne akcije.

Par se sumnjiči da su izmislili bolest kako bi izvukli golemu sumu novca od dobrih ljudi.

Uznemirujuća priča počela je kada je Doris Gregorine pokrenula humanitarnu akciju za prikupljanje pomoći za svog partnera Roberta Matalina.

Tvrdili su da Robert boluje od leukemije i da mu je hitno potrebna transplantacija koštane srži, za koju su navodno trebali skoro 770.000 kuna (oko 201.000 KM).

Naivno su mnogi ljudi, kompanije i ustanove povjerovali u njihovu priču, izdvajajući velike svote novca kako bi pomogli.

Kupili automobil

Čak su i poznati fudbaler Vedran Ćorluka i selektor hrvatske fudbalske reprezentacije Zlatko Dalić pali na njihovu priču te su također uplatili znatne donacije.

No, istina je bila potpuno drugačija. Istraga je razotkrila njihovu prevaru, otkrivši da su prikupili oko 31.000 eura, a taj novac su potrošili na kupovinu potpuno nepotrebnog automobila – VW Golf Sedam.

Šokirani vijećnik u Općini Dubravica, mjestu na samoj hrvatsko-mađarskoj granici, uhvatio ih je na djelu, zaključujući da “oni nigdje ne rade, to su sigurno kupili od novca iz humanitarne pomoći.”

Podignuta optužnica

Nakon ovog otkrića protiv ovog prevarantskog para podignuta je optužnica. Tokom istrage, Robert i Doris su odlučili šutjeti.

Ova sramotna priča izaziva zgražanje i bijes među građanima Hrvatske i širom svijeta.

Ako im se dokaže krivica, Robert i Doris će biti prisiljeni vratiti sav novac donatorima, ostavljajući veliki broj ljudi osjećajem izdaje i prevare.

Ovaj slučaj također ukazuje na važnost provjere i transparentnosti u humanitarnim akcijama kako bi se spriječile ovakve sramotne prevare u budućnosti.