I danas sunčano i toplo, žuti meteoalarm zbog visokih temperatura upaljen za tri regije

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati iznosile su: Bugojno 10; Drvar 11; Livno i Široki Brijeg 12; Bihać, Bjelašnica i Sanski Most 13; Ivan Sedlo, Prijedor, Sarajevo i Zenica 14; Banja Luka, Bijeljina, Doboj i Tuzla 15; Stolac 16; Trebinje 18; Mostar 19; Neum 21 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34 °C.

U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 32 °C.

Kao i jučer, žuti meteoalarm upaljen je za Mostar, Banjaluku i Prijedor zbog visokih dnevnih temperatura vazduha.

Najavljene moguće padavine u narednim danima

U srijedu, sutra, u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, na jugu zemlje do 21 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34 °C.

U četvrtak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom uglavnom na području Krajine, sjeveru i sjeveroistoku.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom zapadnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar je sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17 °C, na jugu zemlje do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29 °C.

U petak u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi i slaba grmljavina su mogući u zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne i sjeveru Hercegovine.

Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, na jugu zemlje do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 28 °C, na jugu zemlje do 30 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Vjetar slab, većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar je istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, na jugu zemlje do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30 °C.

Meteorolozi ažurirali izglede vremena, poznato kada nam stiže kiša i nestabilno vrijeme

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su jučer izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovim prognozama Bosna i Hercegovina će i narednih dana biti u polju visokog zračnog pritiska koji će podržavati stabilno suho i toplo vrijeme.

U prijepodnevnim satima u centralnim i sjevernim područjima lokalno može biti magle, a tokom dana i umjerene oblačnosti.

Od četvrtka u Bosni nakon dužeg suhog razdoblja izgledne su padavine u vidu slabe kiše ili kraćeg lokalnog pljuska. Nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom zadržaće se do kraja sedmice.

U Hercegovini mogućnost za kišu biće mala.

Minimalne temperature varirat će od 11°C do 17°C u Bosni, na jugu zemlje do 22°C. Najveće dnevne vrijednosti temperatura biće u rasponu od 28°C do 34°C, u drugom dijelu sedmice između 26°C i 31°C.

Početkom naredne sedmice (od 18.09.) prognozira se stabilno i pretežno sunčano vrijeme. U drugom dijelu sedmice moguća je kiša koja će zahvatiti čitav prostor naše zemlje.

Jutarnje temperature zraka varirat će između 8°C i 13°C u Bosni, u Hercegovini do 16°C. Najviše dnevne temperature uglavnom u rasponu od 15°C do 20°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 23°C, saopćeno je iz FHMZ.

Nedim Sladić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje i hoćemo li naglo skočiti iz kasnog ljeta u jesen

Nedim Sladić, najpoznatiji bh. meteorolog na Facebooku je napisao kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima.

Tako je Sladić napisao da možemo i dalje uživati u suncu.

Mi ove sedmice nećemo vidjeti tako nagli prelazak iz kasnog ljeta u bilo kakvo kasnojesenje obilježje. Uživajte u suncu do sredine sedmice i kasnoljetnim vrijednostima temperatura zraka, u Bosni od 29 do 33, a u Hercegovini do 35 °C.

Više oblaka postepeno sa zapada od srijede nagovještavaju u četvrtak prolaznu promjenu vremena i manji pad temperature zraka, a potom ponovo više sunca za vikend”, napisao je Sladić.

Podsjećamo, ranije je i Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao dugoročnu prognozu te objavio kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima.