Izdato narandžasto upozorenje za sutra zbog obilnih padavina i mogućih poplava, poduzmite mjere opreza na vrijeme

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za subotu 23. septembar zbog obilnih padavina širom Bosne i Hercegovine.

Širom zemlje se očekuju obilnije padavine, što može uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava, poručili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama“, saopćeno je iz FHMZ-a.

Podsjetimo, ranije je i amaterski meteorološko centar BH Meteo izdao upozorenje za moguće poplave.

Kakvo nas tačno vrijeme očekuje narednih dana

U subotu, sutra, pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša, jači pljuskovi i grmljavina se očekuju u zapadnim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne, a u ostatku dana i tokom noći u cijeloj zemlji.

Širom zemlje se očekuju inzenzivnije padavine, što može uzrokovati pojavu bujica i urbanih poplava. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni.

Jutarnja temperatura zraka od 15 do 21, na jugu do 23, a dnevna od 19 do 25, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 29 °C.

U nedjelju oblačno i osjetno svježije vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. U Hercegovini je moguća i grmljavina. Poslije podne padavine prestaju u Hercegovni, a do kraja dana ili tokom noći i u ostatku zemlje.

Vjetar slab zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 15, na jugu do 18, a dnevna od 11 do 16, na jugu do 22 °C.

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, istočnim, sjevernim područjima Bosne, na istoku i jugoistoku Hercegovine se očekuje kiša ili lokalni pljuskovi.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 14, na jugu do 17, a dnevna od 12 do 18, na jugu od 20 do 26 °C.

U utorak u Bosni i na sjeveru Hercegovine pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje naoblake poslije podne. Na jugu Hercegovine sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 17 do 23, na jugu do 27 °C.