Izjave lidera “Trojke” nakon sastanka: “Težak sastanak; EU paket je prioritet”

U zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak lidera stranaka koje čine vlast na državnom nivou.

Sastanku su prisustvovali lideri trojke, HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko SNSD-a.

Nakon sastanka, medijima su se obratili lideri stranaka “Trojke”.

Konaković: “Težak sastanak, ali nakon ovakvih obično dolazi i neko rješenje”

Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde, je kazao da interes medija pokazuje da je važno da se sastaju.

“Vaš interes za ovim sastancima pokazuje da je važno da se sastajemo, razgovaramo i dogovaramo.

Implementacija takvih sastanaka viđena je na proteklim, a evo i danas na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i to je bio onaj jedan važan i lijep dio naših dogovora koje s ponosom prezentiramo i Briselu i međunarodnoj zajednici.

Danas je bio tvrđi sastanak od nekih uobičajenih. Danas smo napravili male pomake po nekim temama.

Uglavnom se nismo slagali oko nekih predloženih rješenja, ali smo dogovorili nastavke razgovore u skorom roku u kojem ćemo precizirati neka nova poglavlja i potvrditi neke nove priče, zakone koji bi trebali koristiti svim građanima BiH.

Ovih pet zakona usvojenih su jednako važni i jednaku će korist donijeti svim građanima BiH i to je neka vodilja kojom se vodimo i koja nas tjera na dalje razgovore i dogovore.

I ponekad kada to ne bismo radili, kada ambijent nije za razgovore, sjedimo i dogovoramo se i mislim da je to vrijednost ove priče na nivou države.

Zakon o sudovima je jedna teška tema, nešto je oko čega vodimo polemiku.

Otvorili smo i neke nove priče, pogotovo ovaj dio projekti o kojem sam ja više puta govorio, ne samo o istočnoj nego i o južnoj interkonekciji, nekim novim izvorima koji bi trebali BiH učiniti što manje ovisnom o bilo kome i energente u BiH ponuditi svim građanima na cijeloj teritoriji.

Mislim da danas možemo govoriti o konkretnim rezultatima i efektima koji su iza nas i sastancima koji treba da proizvedu nove.

Danas nismo proizveli neka posebna rješenja nit se nešto posebno možemo pohvaliti. Još jednom ponavljam, jedan tvrd i težak sastanak, ali nakon takvih obično dolaze i neka rješenja”, rekao je Konaković.

Nikšić: “Ovo je bio pripremni sastanak, za 15-ak dana će biti novi i tada ćemo usaglasiti novi set evropskih zakona”

Nermin Nikšić je kazao su ispoštovani zaključci sa prošlog sastanka, a da je ostalo samo da se usvoji Zakon o sudovima BiH.

O Zakonu o sudovima smo i danas razgovarali. Današnji sastanak je bio pripremni sastanak, jedan u nizu koji ćemo imati, a sljedeći je za 15-ak dana, gdje ćemo pokušati usaglasiti novi set zakona na evropskom putu BiH, koji ćemo pokušati usvojiti kroz Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH“, rekao je Nikšić.

Istakao je da će se na taj način stvoriti pretpostavke da se otvoriti pristup određenim fondovima, za šta imaju obećanja.

Na taj način ćemo stvoriti preduslove za otvaranje pregovora za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Sastanak je protekao u uobičajenoj atmosferi, bez posebnih trzavica i rasprava, svako je iznosio svoje stavove.

Prirodno, veliki je broj partija oko SNSD-a , HDZ-a i trojke, dosta je stvari na koje različito gledamo, ali to smatramo prednošću da o svemu što imamo na dnevnom redu otvoreno iznosimo svoje stavove, da bi na kraju došli do određenih rješenja.

Kad tako radimo pomaka i rezultata imamo i evo sada imamo pet zakona koji su usvojeni“, kazao je Nikšić.

Smatra da nije vrijeme za proslavu i euforiju, ali da je korak ka uspostavljanju funkcionalne vlasti u BiH.

Naše potpuno opredjeljenje je da je budućnost BiH na evropskom putu i u EU i to će donijeti efekta svim građanima.

Konkretnih pomaka u smislu dogovora nije bilo, neke stvari ćemo riješiti i cijenim da period pred nama predstavlja ohrabrenje svim učesnicima sastanka. Dobro je da razgovaramo i da će to rezultirati usvajanjem određenih zakonskih rješenja“, zaključio je Nikšić.

Forto: “Razgovaramo o tri bloka, EU paket je prioritet”

Nakon završenog sastanka, prisutnima se obratio i Edin Forto, lider Naše stranke i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Način na koji razgovaramo, imaju tri bloka stvari o kojima razgovaramo. Jedan je EU paket, koji je po nama prioritet. Drugi blok je svi oni zakoni koji su potrebeni da se donesu koje su u svim našim resorima i oko kojih ne bi trebalo biti ništa sporno.

Danas su pomenuti nekih od tih zakona, Zakon o kibernetičkoj sigurnosti, Zakon o elektronskom potpisu, Zakon o vanjskim poslova, Zakon o kontroli granice, znači razni zakoni koji nisu nabrojani kao top prioriteti u onih 14 prioriteta ali koji jesu na neki način približavanje naše i usklađivanje pravne stečevine sa EU.

I treći blok su projekti, novac, istočna interkonekcija, sve ono što treba da se dešava u stvarnom životu i što sa svih strana postoje određeni zahtjevi.

Na sva ova tri bloka mi ćemo se kretati u narednom periodu i nadam se da već za 15 dana, kada bude sljedeći sastanak, sljedeći domaćini su iz HDZ-a i onda nadam se da ćemo tada imati kao sa prošlog sastanka paket sa kojim idemo naprijed i koji možemo objaviti“, rekao je Forto.