Kanada u “NBA okršaju” savladala SAD i osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu

U utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u košarci reprezentacija Kanade je savladala reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 127:118 i time osvojila bronzanu medalju.

U Manili je odigrana prva od dvije posljednje utakmice Svjetskog prvenstva u košarci.

U utakmici za treće mjesto gledali smo “sjevernoamerički derbi” između Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a SAD su u utakmicu ušle kao favorit za pobjedu.

Ipak, Kanada je bolje otvorila utakmicu. Tokom cijele prve četvrtine imala je prednost. Ona je u jednom trenutku iznosila i 13 poena. Prva četvrtina je završena rezultatom 34:25 u korist Kanade.

U drugoj četvrtini SAD je brzo “istopio” prednost Kanade i prešao u vodstvo, ali ono ni u jednom trenuntku nije prešlo četiri poena razlike, smjenivalo se, te smo do kraja prvog poluvremena gledali potpuno izjednačenu utakmicu. Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 58:56 za Kanadu.

U trećoj četvrtini Kanada je uspješno održavala vodstvo, iako su obje ekipe bile izjednačene u svakom segmentu igre, i završila je u svoju korist rezultatom 91:82.

Već u posljednjoj četvrtini viđena je prava drama. Kanada je krenula odlično, u jednom trenutku imala i deset poena prednosti, ali SAD se brzo vraćaju, izjednačuju na 94:94 i počinje igra poen za poen. Tako je bilo do samog kraja.

Kanada je imala prednost od tri poena razlike (111-108), ali je u posljednjoj sekundi, nakon što je namjerno promašio slobodno bacanje, Mikal Bridges postigao tri poena i odveo utakmicu u produžetke.

Kanada bolje otvara produžetak, stiče prednost od šest poena razlike i uspješno održava tu prednost, u jednom trenutku je povećavaju i na devet poena prednosti.

SAD su u produžetku postigle samo jedan koš iz igre, što dovoljno govori o odbrani Kanade. Utakmica je završena rezultatom 127:118 u korist reprezentacije Kanade.

Zvijezda reprezentacije Kanade i najbolji igrač cijele utakmice je bio Dillon Brooks. On je ubacio 39 poena, uz pet asistencija i četiri skoka.

Najbolji u redovima SAD-a je bio Anthony Edwards sa 24 poena, sedam asistencija i pet skokova.

Danas od 14:30 je na rasporedu finalna utakmica između reprezentacija Njemačke i Srbije. Nju možete pratiti direktno na Sport Klub 1 HD.