Meteoalarmi “obojali” našu zemlju, danas prijeti opasnost od novih poplava

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine pretežno oblačno vrijeme, dok su kiša, pljuskovi i grmljavina zabilježeni u sjevernim, zapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 10; Bugojno, Sanski Most 16; Banja Luka, Srebrenica 17; Bihać, Sokolac 18; Doboj, Ivan Sedlo, Sarajevo, Zenica 19; Mostar, Široki Brijeg, Tuzla, Zvornik 20; Trebinje 25; Neum 26 °C.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, jačim pljuskovima i grmljavinom. Širom zemlje se očekuju inzenzivnije padavine, što može uzrokovati pojavu bujica i urbanih poplava, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Dnevna temperatura od 19 do 25, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 29 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju tokom poslijepodna i noći. Dnevna temperatura oko 25 °C.

Narandžasti meteoalarmi za veći dio zemlje

Širom naše zemlje aktivni su meteoalarmi zbog nevremena koje je dijelom počelo i koje tek dolazi.

Upozorenja važe za padavine, udare vjetra i grmljavinu.

Ipak, najgore će kada su u pitanju padavine biti u regijama Bihać, Livno, Mostar, Banjaluka, Prijedor i Trebinje. Za te regije je upaljen i narandžasti meteoalarm zbog količine padavina.

Za sve ostale regije upaljeni su žuti meteoalarmi (uključujući i nabrojane) zbog grmljavine, snažnih udara vjetra i padavina.