Meteorolozi za danas najavljuju pljuskove i grmljavinu, žuti meteoalarm na snazi zbog jačih padavina, udara vjetra i grmljavine

Jutros našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme, dok je u Bosni lokalno zabilježena slaba kiša.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 10; Drvar, Ivan Sedlo 15; Livno 16; Sanski Most 17; Bugojno, Sarajevo, Široki Brijeg, Tuzla, Zenica 18; Stolac 19; Bihać 20; Mostar 21; Neum 24 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Dio prijepodneva u sjevernim, istočnim i sjeverozapadnim područjima Bosne lokalno sa slabom kišom, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Tokom dana kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju širom zamlje, a tokom noći na jugu i jugozapadu. Intenzivnije padavine u Hercegovini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 24 do 30 °C.

U Sarajevu prije podne pretežno sunčano, a poslije podne pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana se očekuju pljuskovi i grmljavina. Dnevna temperatura oko 28 °C.

Zbog jačih padavina, snažnih udara vjetra i grmljavine žuti meteoalarm je upaljen za veći dio naše zemlje.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće“, glasi upozorenje za Sarajevo vezano gdje je meteoalarm na snazi od 12 do 18 sati zbog grmljavine.

Međutim, bitno je napomenuti da je Federalni meteorološki zavod već nekoliko dana najavljivao pljuskove, ali se prognoza nije pokazala tačnom, pa je pitanje koliko i ovoj danas trebamo vjerovati…