Milorad Dodik: “Ništa nismo završili da ide na odlučivanje, ali ima pomaka”

“Ništa u gotovosti nismo napravili da može da ide na odlučivanje, ali ima pomaka. Paket koji smo napravili na bazi 14 prioriteta je usvojen pred godišnje odmore. Radili smo nešto i na Berlinskom procesu, dogovoreno je da se to završi”.

Poručio je to danas u Mostaru lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka koalicionih partnera koji čine državnu vlast.

Dodik je ocijenio da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH izabrana “veoma sumnjivo” i da se pri tome “zakon nije ispoštovao”.

Mora se izmijeniti zakon kako bi se promijenio CIK prije nove godine da ne bismo došli do pozicije da u godini izbora ponovo nešto radimo.

Hrvatska strana i mi iz Rs-a smatramo da u odlučivanje o CIK-u treba da bude uključen Dom naroda na nivou BiH. Bošnjaci smatraju da ne treba. I mi nismo usaglasili u cijelosti taj zakon, koji je u značajnom dijelu dogovore, osim tog dijela“, istakao je Dodik.

Navodi i da što se tiče Suda BiH, godinama se upozorava na činjenicu da “ni Sud ni Tužilaštvo nisu legitimno formirani”.

Imamo neki dogovor o tome da se na nivou Suda BiH treba formirati apelaciono vijeće čije bi sjedište bilo u Banjoj Luci. HDZ isto misli da to ne bi trebalo biti sporno. Bošnjačka strana misli da ima tu nekih problema, pa ćemo ih čekati oko toga, a i ne samo to nego i oko dijela koji se tiče nadležnosti.

Što se tiče oko Ustavnog suda, razgovaramo i vidimo neku vrstu opstrukcije. Mi iz Rs-a smo dostavili prijedloge za radnu grupu, dostavljeni su i prijedlozi od strane hrvatskog naroda, ali još uvijek nema od bošnjačke strane. Rekli smo da je ovaj mjesec taj kada ćemo imati zakon o Ustavnom sudu i sudijama strancima“, ističe Dodik.

Prema njegovim riječima, potrebno je održati atmosferu razgovora, koju je ocijenio “toplom”.

Mi moramo sad da isporučimo rezultat oko Ustavnog suda, i tu ima dijametralno suprotnih stavova. Gospoda iz bošnjačkog naroda misli da o tome ne treba pričati dok se ne uđe u EU“, dodao je Dodik.

Međutim, kada je riječ o Evropskoj uniji, kaže kako nije optimista.

Moramo da mijenjamo ponašanje na nivou BiH. Mi ne prihvatamo da neko ode u Generalnu skupštinu UN-a i iznosi svoje samo svoje stavove. To je u najmanju ruku rušenje BiH.

Nećemo to više da gledamo. Ako neko hoće da prezentuje politiku, mora da se usaglasi. Apelujem da se to više ne radi“, dodao je Dodik nakon sastanka sa predstavnicima HDZ-a BiH i stranaka Trojke.

Osvrnuo se i na posljednja dešavanja na sjeveru Kosova.

Da bi neko u ime BiH iznio stav o tome, onda mora da se usaglasi. S naše strane to nije teroristički akt, ja izražavam saučešće i stradalom Albancu i stradalim Srbima.

Ne postoje srpske terorističke organizacije. Oni nisu teroristi, ne može se praviti politička ujdurma i da je to stav BiH. To nije terorizam, to je problem stvoren zbog godinama neriješnih problema, to koristi Kurti koji ne želi formirati Zajednicu srpskih opština i pravi pritisak i pitanje je bilo kada će doći“, govori Dodik.

Dodao je da će kad se vrati iz Rusije biti dobar domaćin narednog sastanka državne koalicije oko 20. oktobra.

Krećemo se ka tome da riješimo ova pitanja. Jeste teško pitanje za Bošnjake pitanje Ustavnog suda, ali će morati da riješe ili nećemo rješavati mnoge druge stvari“, zaključio je Dodik.