Foto: Vlada KS

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje zatražit će reviziju udžbenika u FBiH zbog sporne knjige

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je saopćilo da je netačan sadržaj u udžbeniku “Društvo“ za peti razred osnovne škole u FBiH posljedica nebirge i zapuštenosti, te su najavili reakciju.

Radi se o udžbeniku izdavačke kuće „Bosanska knjiga“ u kojem je BiH nazvana „državnom zajednicom“, što ona nije.

Iz kantonalnog ministarstva su napomenuli da je ovaj udžbenik još od 2008. godine na spisku odobrenih udžbenika Ministarstva za obrazovanje i nauku FBiH.

Oni su najavili da će zbog ovog propusta izdavaču biti upućen protest i da će se zatražiti revizija odobrenih udžbenika.

Izdavaču navedenog udžbenika uputit ćemo protest zbog navedenog propusta, kao i akt Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH kako bi izvršilo reviziju spiska odobrenih udžbenika.

Navedeni propust je jedan u nizu koji pokazuje institucionalnu nebrigu i zapuštenost u prethodnom periodu, posebno u oblasti obrazovanja. Ovo su posljedice višedecenijske nebrige i zapuštenosti“, naglašeno je u saopćenju.

U Ministarstvu za odgoj i obrazovanje tvrde da im je jedan od prioriteta donošenje novog zakona o udžbenicima, kako bi njihov sadržaj bio tačan, metodički prikladan i tehnički modernizovan.