Njemačka srušila Ameriku, ide na megdan Srbiji u finalu!

Košarkaška reprezentacija Njemačke savladala je danas u polufinalu Svjetskog prvenstva Sjedinjene Američke Države!

Slavili su Nijemci u spektakularnoj utakmici u Manili (Filipini) rezultatom 113:111, plasirali se u finale, te će se za svjetsko zlato boriti sa Srbijom!

Amerikance čeka duel za treće mjesto s Kanadom, iako su mnogi ove selekcije vidjeli u finalu.

Duel Njemačke i SAD donio je košarku po NBA standardima, igralo se izuzetno brzo i efikasno, a Njemačka se sjajno snašla i slavila.

Nestvarno efikasno igrala je Njemačka na startu utakmice i za nepunih pet minuta postigla je 22 poena.

Amerikanci nisu imali odgovor i Njemačka brzo dolazi do dvocifrene prednosti (25:15).

Njemačka je nakon deset minuta igre vodila 33:31.

Nastavile su ekipe igrati u paklenom ritmu i u drugoj četvrtini, imali su Nijemci mnogo problema u odbrani jer su ušli u trku s Amerikancima, pa se ni fenomenalnim napadačkim učinkom nisu mogli odlijepiti.

Tek nakon petnaestak minuta igre Njemačka uspijeva da uspori Ameriku, te odmah pravi veliku seriju od 8-0! (52:48).

Amerika se oporavlja nakon time-outa i na krilima Bridgesa i Edwardsa nakon 20 minuta vodi sa 60:59.

U drugom poluvremenu je Njemačka igrala mnogo bolje u odbrani, pa je sredinom treće četvrtine stigla do vodstva od 76:68.

Fenomenalnu utakmicu igrao je Andreas Obst i nosio Nijemce u tim trenucima, koji su uoči posljednjih deset minuta igre vodili sa 94:84!

Unervozili su se Nijemci u samom finišu i Amerika je uspjela da tri minute prije kraja smanji na 106:103, a potom Schroder ubacuje zlata vrijedne poene za Njemačku!

Ključnu trojku pogodio je nevjerovatni Obst na minut prije kraja, nakon što je propustio jednog američkog igrača “u reklame”.

Završilo je 113:111!

Obst je meč završio s 24 poena i 6 asistencija, a Franz Wagner je dodao 22 poena. Kod Amerike je 23 poena ubacio Anthony Edwards.