Objavljene prve dugoročne prognoze, saznajte kakva nas zima očekuje

Stranica Severe Waether objavila je meteorološka predviđanja za zimu 2023./2024.

Kako otkrivaju, El Nino će imati velik utjecaj na vrijeme, a donose i prve prognoze padavina ove zime.

Hladna faza naziva se La Nina, a topla faza El Nino. Trenutno smo u fazi jačanja El Nina koji će biti na vrhuncu tijekom zimske sezone, a slabljenje El Nina očekuje se tijekom proljetne sezone.

Što to točno znači za zimske uvjete i snježne oborine? Premda El Nino puno više utjecaja ima na Sjevernu Ameriku, njegovi utjecaji barem indirektno dolaze i do Europe.

Za Europu se prognoziraju slabe snježne oborine. Veći dio kontinenta, prema sadašnjim slikama, trebao bi imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim na području Alpa i u dijelovima Skandinavije.

Prognoza za novembar također pokazuje uglavnom ispodprosječnu količinu snijega širom Europe.

Jači utjecaj fronte može se očekivati u Alpama i na sjevernom Balkanu, ali i na višim nadmorskim visinama sjeverne Europe.

Prognoza snjega za decembar pokazuje znatno povećanje oborina u dijelovima središnje Europe i nakratko u južnoj Engleskoj.

Slika za januar je posve drugačija. Očekuje se puno više oborina, i to u većem dijelu kontinentalne Europe, a gledano detaljnije više se očekuju na istoku kontinenta, a manje na zapadu.

Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim u nekim središnjim i sjevernim dijelovima, piše Severe Waether.