Odbjegli dvostruki ubica Aleksa Mican uhapšen u Zenici nakon što se nije vratio u zatvor s dopusta

Aleksa Mican koji se nije vratio u zenički zatvor nakon dopusta uhapšen je danas i priveden u prostorije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Potvrdio je ovo medijima portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Elvedin Fišek.

Službenici uprave policije MUP-a ZDK u ulici Londža u Zenici lišili su slobode Aleksu Micana”, rekao je Fišek.

Ove aktivnosti su realizirane u saradnji sa pripadnicima OSA-e i FUP-a.

Trenutno je u toku privođenje navedene osobe u prostorije kazneno-popravnog zavoda u Zenici”, dodao je portparol MUP-a ZDK.

Mican je, podsjetimo, 2004. godine ubio Senada Lepiricu i Adema Ćatića, radnike firme “IT Computers”, u stanu koji je unajmio u naselju Mojmilo, a zatim je ukrao pet laptopa.

U radnike je ispalio 12 metaka. Osuđen je na 25 godina, a odslužio je 19 godina.

Rusmir Isak, novoimenovani direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica, kazao je nešto ranije da se Mican jučer trebao vratiti sa dopusta, a kako nije, za njim je raspisao potjernicu.

Dodao je i da je on tek preuzeo funkciju direktora KPZ Zenica, te je po preuzimanju zatekao da Micana nema.

Isak kaže da je Mican koristio vanzavodske pogodnosti, te da ih je i ranije, prema njegovim informacijama, već koristio.

Dato je odobrenje da koristi dopust nakon što su se dobila potrebna mišljenja. MUP je dao pozitivno mišljenje, odgajatelji”, pojasnio je Isak, ponovivši da nije on potpisao odobrenje nego raniji direktor.

Kako se neslužbeno saznaje, postoji mogućnost dopusta u određenoj fazi na izdržavanju kazne. Podnese se zahtjev za pogodnosti, te uprava zatvora udovolji ili ne udovolji, s tim da se moraju konsultovati sa policijom na čijem je prebavalištu zatvorenik, ali i sa Ministarstvom pravde BiH.