Foto: Twitter

Počeo rat Armenije i Azerbejdžana u Nagorno – Karabahu, treći po redu

Azerbajdžan je pokrenuo vojnu operaciju u regiji Nagorno-Karabah koja je pod kontrolom Aremenije.

Zbog tog područja dvije su zemlje zaratile već dva puta.

Ministarstvo obrane Azerbajdžana objavilo je kako je pokrenulo antiterorističku operaciju u svojoj odcijepljenoj regiji Nagorno-Karabah, pod kontrolom Armenije.

Napetosti oko te regije koja je međunarodno priznata kao dio Azerbajdžana, ali u njoj živi oko 120 hiljada Armenaca, su već mjesecima visoke, prenosi Dnevnik.hr.

Prijavljeno je da je jedanaest azerbajdžanskih policajaca i civila ubijeno u eksploziji mine i još jednom incidentu, javlja BBC.

U glavnom gradu Karabaha čuju se sirene za zračnu opasnost. Navode kako su SMS porukama obavijestili građane da izbjegavaju legitimne vojne ciljeve.

Azerbajdžan i Armenija, dvaput su zaratili zbog Nagorno-Karabaha, prvi put ranih 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza i ponovno 2020. godine.

U posljednjem šestosedmičnom ratu 2020. Azerbajdžan je vratio sve teritorije oko Nagorno-Karabaha koje je Armenija držala od 1994. godine.

Od decembra Azerbajdžan je postavio de facto blokadu jedinog puta u enklavu iz Armenije, poznatog kao Lačinski koridor.

Optužio je Armeniju da koristi cestu za dovoz vojnih zaliha, što Armenija negira. Ovaj je potez izazvao i veliku humanitarnu krizu.