Poslijepodne najavljeni pljuskovi, za većinu zemlje na snazi žuti meteoalarm zbog grmljavine

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 13; Drvar, Livno 16; Bugojno, Ivan Sedlo 17; Široki Brijeg 18; Sanski Most, Sarajevo, Tuzla, Zenica 19; Mostar, Stolac 21; Bihać, Neum 24 °C.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne u sjevernim, sjeverozapadnim, sjeveroistočnim, djelimično centralnim i istočnim područjima Bosne se očekuju lokalni pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab zapadni i jugozapadni. Dnevna temperatura zraka od 24 do 30, na jugu do 32 °C.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme Poslije podne je moguć lokalni pljusak. Dnevna temperatura oko 28 °C.

Za veći dio zemlje na snazi je žuti meteoalarm zbog grmljavine.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće“, glasi upozorenje za Sarajevo koje je na snazi od 12:00 do 18:00 sati.

Nestabilno i u ostatku sedmice

Zvaničan početak jeseni obilježit će slično vrijeme kao i danas, odnosno i ostatak sedmice će biti nestabilan.

U srijedu, sutra, u većem dijelu zemlje jutro pretežno sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne i uz riječne tokove može biti magle. Poslije podne lokalno slaba kiša je moguća u centralnim i zapadnim područjima Bosne.

Vjetar slab u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje zapadni i jugozapadni.

Jutarnja temperatura zraka od 13 do 19, na jugu do 22, a dnevna od 25 do 30, na jugu do 32 °C.

U četvrtak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima slaba kiša je moguća u Hercegovini, na jugoistoku i jugozapadu Bosne. Poslije podne i tokom noći kiša, pljuskovi i grmljavina u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. U ostatku zemlje lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju poslije podne.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 21, na jugu do 23, a dnevna od 22 do 28, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 31 °C.

U petak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne slabi lokalni pljuskovi su moguća na sjeveru i zapadu Hercegovine.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 21, na jugu do 23, a dnevna od 26 do 32 °C.

U subotu u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U ostatku zemlje sunčano uz postepeno naoblačenje. Poslije podne padavine i u Hercegovini, centralnim područjima Bosne, a tokom noći u cijeloj zemlji.

Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni. Prije podne povremeno jaki udari vjetra. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na jugu do 23, a dnevna od 24 do 30, na sjeveroistoku Bosne do 33 °C.