Premijer Uk prisustvovao obilježavanju godišnjice: “Vlada KS nastavlja podržavati rad Memorijalnog centra”

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk prisustvovovao je danas u Potočarima obilježavanju 20. godišnjice postojanja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine. Prethodno, odao je počasti i položio cvijeće za žrtve genocida.

Premijer Uk je, ovom prilikom, poručio da će Vlada Kantona Sarajevo i dalje nastaviti pružati podršku radu Centra, čiji uposlenici, na čelu s direktorom Emirom Suljagićem, neumorno rade na očuvanju sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici iz 1995. godine.

Memorijalni centar osnovan je kao memorijalni kompleks čija je uloga njegovanje i čuvanje sjećanja na nevine žrtve genocida, a koji je, istovremeno, i svojevrsni podsjetnik i opomena budućim generacijama kako se tako nešto više nikome i nikada ne bi ponovilo.

U prigodnom programu upriličenom u bivšoj proizvodnoj hali fabrike akumulatora, brojnim zvanicama iz političkog i javnog života, te predstavnicima međunarodne zajednice, između ostalih, obratili su se direktor Memorijalnog centra Suljagić, predsjedavajući Upravnog odbora Hamdija Fejzić, predsjednice Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić…

U okviru obilježavanja prikazan je i kratkometražni film u produkciji Memorijalnog centra – video arhiv 1992-1995. godine.