Privedena dva migranta u Krajini koja se sumnjiče za silovanje, provale, razbojništva…

Pripadnici policije USK priveli su dvojicu migranata iz Avganistana zbog sumnje da su počinioci više krivičnih djela, te da su dio organizirane grupe koju čine državljani ove zemlje za kojom ovdašnja policija već duži period traga, potvrdio je portparol MUP-a USK, Ale Šiljdedić.

Oni su vršili krivična djela na štetu drugih migranata, uglavnom u pograničnom području s Republikom Hrvatskom, na prostoru Bihaća i Velike Kladuše. Radi se o više različitih krivičnih djela kao što su silovanje, provale, razbojništva, nedozvoljeno držanje oružja i ostalo”, istakao je Šiljdedić, pišu Nezavisne.

Nakon saslušanja u policiji, ova lica su predata na dalje postupanje Tužilaštvu USK.

Podsjetimo, policija USK je prije desetak dana privela još dvojicu migranata iz Avganistana, za koje se također sumnja da pripadaju pomenutoj kriminalnoj grupi.

Inače, ovdašnja policija u poslednjih nekoliko sedmica provodi kontrole boravka ilegalnih migranata na različitim lokacijama, te ih potom provodi u prihvatni centar Lipa.

Ministar unutrašnjih poslova USK, Božidar Živko, kaže kako u ovome kantonu trenutno postoje dva prihvatna centra kojima upravlja Služba za strance BiH.

U kampu Lipa dnevni broj migranata varira od 130 do 150 osoba i takvi podaci su važeći za poslednja dva mjeseca.

Također, slična situacija je i u kampu Borići gdje imamo između 80 i 90 osoba iz skupine ranjivih populacija. Takvo stanje je prihvatljivo i držimo ga pod kontrolom”, istakao je Živko.

I pored toga što je broj migranata značajno smanjen, oni se još uvijek mogu susresti na ulicama Bihaća, Velike Kladuše i Cazina ili u perifernim dijelovima tih lokalnih zajednica gdje borave u napuštenim i devastiranim stambenim i proizvodnim objektima, te u divljim kampovima koji se nalaze na otvorenom u blizini granice s Republikom Hrvatskom.