Šest članova terorističke grupe privedeno u Kosovu, premijer objavio fotografije zaplijenjenog oružja

Specijalno tužilaštvo Kosova (PSRK) obavijestilo je javnost da je od dobijanja prvih informacija o napadu koji se dogodio jutros, u selu Banjska, na lice mjesta izašao tužilac PSRK da nadgleda današnju akciju.

Specijalno tužilaštvo saopćilo je da je tokom današnje akcije Kosovske policije privedeno šest (6) lica koja su učestvovala u napadu na sjeveru Kosova.

Oni se terete za krivična djela “Teška djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova” član 126 u vezi sa “Napadom na ustavni poredak” iz člana 114, “Pripremanje terorističkih akata ili krivičnih djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova” iz člana 138 koji se odnosi na član 129 i “Neovlašteno vlasništvo, kontrola ili posjedovanje oružja” iz člana 366.

Također, iz današnje akcije zaplijenjena su vozila sa značajnim količinama oružja raznih vrsta.

PSRK naglašava da se uviđaj sa lica mjesta nastavlja u saradnji i koordinaciji sa svim relevantnim nadležnim institucijama.

Pritvorenicima je, odlukom tužioca Specijalnog tužilaštva, određeno zadržavanje do 48 sati.

Premijer Kosova Albin Kurti najavio je da se policijska operacija na sjeveru zemlje nastavlja.

On ističe da Kosovska policija ostaje u bliskoj saradnji sa KFOR-om i EULEX-om.

Nadalje, putem objave na mreži “X”, poznatijoj kao “Twitter”, rekao je da je policija u nedjeljnoj akciji zaplijenila stotine komada oružja i municije, uključujući tešku opremu poput mitraljeza i granata.