Foto: Glas Stoca

U Stocu osvanuo mural NDH, SDA traži da se ukloni

Stolačka organizacija Stranke demokratske akcije reagovala je mural NDH koji je iscrtan na zgradi u ovom gradu.

Ističu da ovakav mural izaziva zabrinutost i nelagodu.

Mi, kao organizacija koja cijeni demokratiju, mir i toleranciju, želimo izraziti našu oštru osudu nedavno izrađenog murala u Stocu na kojem su prikazane granice Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Takav prikaz historijskog perioda koji je donio mnogo patnje, stradanja i nepravde za mnoge ljude u cijelom regionu, izaziva duboku zabrinutost i nelagodu.

Smatramo da je važno da umjetnost promiče vrijednosti tolerancije, suživota i pomirenja. Prikazivanje simbola ili granica koje su povezane s teškim vremenima iz prošlosti može podupirati podjele i negativne emocije među ljudima“, stoji u saopćenju SDA Stolac.

Iz SDA ističi i pozivaju umjetnike i građane da zajedno rade na umjetničkim projektima koji promiču mir, razumijevanje i solidarnost.

Svjesni ozbiljnosti situacije, također pozivamo nadležne organe da brzo i odlučno djeluju kako bi identifikovali počinitelje koji su stvorili ovaj kontroverzni mural. Očekujemo da će pravosudni sistem provesti istragu kako bi se utvrdila odgovornost za ovaj čin i da će počinitelji biti privedeni pravdi.

Samo takav korak može poslati snažnu poruku da se promiču vrijednosti mira, suživota i pravne države. Od gradonačelnika Stoca i lokalnog HDZ-a, ‘nosioca evropskih vrijednosti’, a koji imaju potpunu vlast u Stocu, tražimo da se mural ukloni s javnog prostora kako bi se izbjegla daljnja kontroverza i potencijalna šteta po društvo, a naročito povratničku populaciju u Stocu”, stoji u saopćenju.