Video/ Ovako danas izgleda relej na Humu čekajući neke bolje dane

Televizijski predajnik na Humu koji je gotovo srušen u agresiji i bombardovanju Sarajeva simbol je glavnog grada već tri decenije.

Ono što je ostalo od njega obnovljeno je, ali ne potpuno, a o njegovoj važnosti suvišno je i govoriti.

Kada bi se desila bilo kakva sabotaža na ovom predajniku, ne bi stao samo televizijski prijenos u zemlji, već bi prestao kompletan telekomunikacijski život u BiH.

Tako je ovaj simbol, koji se nalazi i na grbu Općine Novo Sarajevo, prepušten sam sebi i čeka neke bolje dane.

Sada je često nazvan i “ogromnim strašilom za ptice”.

@sarajevskaseharamedia Kako danas izgleda televizijski predajnik na Humu, nekada najznačajniji komunikacijski objekat u BiH #Sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #hum #brdohum #bosnaihercegovina #bosnia #bosna #bosnia🇧🇦 #bosnaihercegovina🇧🇦 #bosniaandherzegovina #tv #repetitor ♬ Chill Vibes – Tollan Kim

Proteklih godina tek je donekle sanirana unutrašnjost, prvenstveno prostorije u kojima je smještena nova oprema za prijenos i zemljasko emitovanjen digitalnih signala tri javna emitera.

Javni servis koji i tako jedva preživljava nema potrebni novac za obnovu, a pretpostavka je da bi bilo potrebno oko 500.000 KM.

Pojavljivale su se i ideje da se iskoriste turistički potencijali releja i same lokacije, te da se možda i naprave neki ugostiteljski i hotelski objekti.

Kao i relej i samo brdo Hum, čiji je najveći dio proglašen parkovno- rekreacijskom zonom Park šuma “Hum”, nagriza zub vremena pa ćete na svakom koraku koji napravite pronaći ogromne količine smeća koji ostavljaju neodgovorni građani.

Inače, vrijedi se vratiti i na historiju i spomenuti da su zločinci htjeli uništiti sve i ostaviti BiH u medijskom mraku. Srećom, nisu uspjeli.

TV predajnik izgrađen je 1980-ih godina na nadmorskoj visini od 812 metara. Sastoji se od zidanog objekta i armiranog betonskog stubu visine 78,5 metara.

Kada je izgrađen na antenskom stubu montirani su UHF TV antenski sistem, VHF TV antenski sistem i VHF FM antenski sistem koji su emitovali analogni radio i TV signal.

RTV BiH (BHRT) i RTV FBIH radijske i TV programe emituju preko četiri analogna predajnika snage po 1 KW, starosti između osam i 30 godina.

Objekt kao i emisioni uređaji su pod stalnim nadzorom dežurnih tehničara BHRT-a.

Ipak, relej je ostao simbol po kojem se glavni grad BiH prepoznaje na svim razglednicama, a neobnovljen i siv podsjeća na teške dane borbe koje je Sarajevo preživjelo.