Zatvorenik napao trojicu zatvorskih čuvara u KPZ Tuzla i prijetio im i smrću, Općinski sud odbio da ga smjesti u pritvor

Zatvorenik H.A. koji odslužuje kaznu u zatvoru poluotvorenog tipa Tuzla za krivična djela Napad na službenu osobu, Oštećenje tuđe stvari i Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, napao je trojicu zatvorskih čuavara u toku dva dana – 26. augusta jednog, a 27. augusta dvojicu, te im je nanio lakše tjelesne povrede.

Kako se navodi u sopštenju Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama FBiH, zatvorenik je uputio prijetnje zatvorskim čuvarima/policajcima po život i tijelo.

Svoj trojici zatvorskih čuvara su konstatovane lakše tjelesne povrede u UKC Tuzla, te su slučajevi prijavljeni nadležnom MUP-u i Tužilaštvu TK.

Kantonalno tužilaštvo TK podnijelo je prijedlog za određivanje mjere pritvora osuđenom licu koje je izvršilo napad na zatvorske policajce/stražare Općinskom sudu u Tuzli.

Na navedeni prijedlog Općinski sud u Tuzli odbio je prijedlog tužilaštva i donio Rješenje kojim se odbija prijedlog tuzilaštva za određivanje mjere pritvora osuđenom licu za dva uzastopna napada na službena lica u KPZ Tuzla.

Na navedeno prvostepeno rješenje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona uložilo je zalbu Krivičinom vijeću Općinskom sudu u Tuzli, koje je odbilo žaIbu kao neosnovanu”, navodi se u saopštenju.

Isitiču kako se pripadnici zatvorske policije svakodnevno susreću sa velikim problemima koje uglavnom uspješno rješavaju, ali da se “ovakvim postupcima šalje negativna poruka javnosti zbog koje se pripadnici zatvorske policije osjećaju izuzetno nezadovoljno, uzimajući u obzir specifičnost uslova za rad, nacin i oblik rada kao i uslove za rad”.

Posebno naglašavamo nedostatak pripadnika zatvorske policije-straže i materijalno-tehničkih sredstava neophodnih za stvaranje minimalnih uslova za nesmetan rad i funkcionisanje zaposlenih u Sektoru za poslove osiguranja kao i u drugim osnovnim organizacionim jedinicama Kazneno popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Tuzli sigurnosna situacija u KPZ Tuzla ‘izuzetno složena’, sa svakodnevnim dodatnim usložnjavanjem koje bi vrlo lako moglo eskalirati i dovesti do neželjenih posljedica u navedenoj ustanovi.

O navedenim dešavanjima upoznato je i Federalno ministarstvo pravde u Sarajevu”, navodi se u saopštenju sindikata radnika.