Američki obavještajci objavili izvještaj: “Znamo šta je izazvalo eksploziju u bolnici u Gazi”

Američke obavještajne agencije vjeruju da je eksploziju u bolnici u Gazi prije sedam dana izazvala palestinska raketa kojoj je otkazao motor i raspala se na dva dijela, a bojeva glava udarila je u bolničko parkiralište, rekli su obavještajni zvaničnici.

Obraćajući se telefonski novinarima, zvaničnici obavještajne službe rekli su da imaju “visoko povjerenje” u svoju procjenu da nije Izrael ispalio raketu, ali su manje sigurni koji su palestinski militanti ispalili projektil navečer 17. oktobra.

S velikim povjerenjem procjenjujemo da Izrael nije odgovoran za eksploziju u bolnici i da su odgovorni palestinski militanti”, rekao je jedan obavještajni zvaničnik, prenosi Index.

S malom pouzdanošću procjenjujemo da je Palestinski islamski džihad odgovoran za lansiranje rakete koja je pala na bolnicu.”

Američki zvaničnici ranije su naznačili da je Palestinski islamski džihad, ili PIJ, vjerojatno odgovoran, a Izrael je okrivio tu skupinu za eksploziju. Militantna skupina dijeli Hamasov cilj uništenja Izraela, ali je manja od Hamasa koji vlada Pojasom Gaze.

Dokazi koji upućuju na PIJ temeljili su se na presretnutim razgovorima među osumnjičenim “militantima povezanim s Hamasom” koji su, čini se, nagađali tko stoji iza lansiranja rakete, rekli su dužnosnici.

Ne možemo potvrditi ko su oni. Ne možemo potvrditi da se ono o čemu razgovaraju u prisluškivanom razgovoru stvarno dogodilo”, rekao je zvaničnik.

Audio snimka nije ista kao ona koju je ranije javno objavila izraelska vojska te je provjerena i smatrana autentičnom”, dodao je.

Eksplozija u bolnici Al Ahli izazvala je gnjev u cijelom arapskom svijetu, a prosvjednici su prihvatili verziju događaja koju su iznijeli palestinski dužnosnici i Hamas – da je odgovoran Izrael.

Američka procjena o raketi temelji se na obavještajnim podacima, “fizičkoj aktivnosti”, dostupnim videima i slikama koji su svi upućivali na eksploziju rakete, a ne na bombu ispuštenu iz aviona ili topovskog projektila koji su koristile izraelske snage, rekli su zvaničnici.

Šteta u bolnici je u skladu s onim što bismo očekivali vidjeti od rakete i nije u skladu s većim kraterima i širim učincima eksplozije koje bismo očekivali vidjeti od streljiva izbačenog iz zraka ili topovske granate.

Eksplozija je uzrokovala samo manju strukturnu štetu u bolnici i nije bilo vidljive štete na glavnoj zgradi bolnice, što je u skladu s raketom naoružanom manjom bojevom glavom”, rekao je zvaničnik.

Snimke koje su geolocirane snimljene su s četiri lokacije i pokazuju da je projektil lansiran unutar Gaze te kako putuje prema sjeveroistoku, a 10 sekundi kasnije čini se da postoji problem s motorom na temelju intenziteta vatre iz rakete“, rekao je zvaničnik.

Nekoliko sekundi kasnije, dolazi do bljeska, s jednim objektom koji pada, a zatim i drugim. Jedan od videozapisa koje je analizirala obavještajna zajednica emitiran je na televiziji Al-Jazeera”, rekao je dužnosnik.

Američki zvaničnici procjenjuju da je prvi objekt koji je pao bio raketni motor, a drugi je bila bojeva glava rakete, što je izazvalo veću eksploziju, rekao je zvaničnik.

Na temelju tih videa, naš zaključak je da je vjerovatno došlo do većeg kvara motora koji je razdvojio motor i bojevu glavu. Bojeva glava je pala u krug bolnice i to je bila druga eksplozija i mnogo veća”, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je dodao: “Ne možemo isključiti da će nove informacije izaći na vidjelo koje bi promijenile našu procjenu o ovome. No, s tim u vezi, imamo veliko povjerenje u naše zaključke.”

Palestinske rakete često zataje i promaše svoje ciljane mete, rekao je obavještajac.

Stopa kvarova za ove domaće proizvedene rakete je prilično visoka”, dodali su. “Ima mnogo incidenata u kojima ne uspijevaju izaći iz Gaze. Slijeću u more, ne uspijevaju doći do svojih ciljeva. Dakle, to se uklapa u dugogodišnji, višegodišnji obrazac u smislu performansi rakete”, rekao je zvaničnil

Zvaničnici obavještajne službe rekli su da nemaju procjenu broja žrtava uzrokovanih eksplozijom.

Nemamo nikakvu nezavisnu mogućnost provjeriti određeni broj žrtava u Gazi”, rekao je dužnosnik.

Nije bilo dokaza da je raketu oborio izraelski sistem protuzračne odbrane Iron Dome, rekli su zvaničnici.