Dodik nakon ročišta: “Ne razumijem optužnicu, Sud BiH je nelegalan i nelegitiman”

U Sudu BiH danas je održano ročiste predsjedniku RS Miloradu Dodiku prema potvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH u aferi “Ukaz“.

Milorad Dodik nije poštivao Sud, što je konstatirala sutkinja Jasmina Ćosić Dedović, te je umjesto njega konstatirala da optuženi negira krivicu.

Nepoštivanje Dodika se odmah na početku ogledalo u tome što nije htio da ustane kada mu se sutkinja obratila.

Nakon što je završeno ročište, Dodik se obratio medijima.

U Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima Sud i Tužilaštvo. Visoki predstavnici su neovlašteno nametali te insitucije. Sada se te institucije nameću da mijenjaju ustavni poredak.

Nisam razumio i shvatio na čemu je to zasnovano. Jedinu zakonodavnu aktivnost u BiH provodi Parlamentrana skupština i ne mogu da shvatim da oni otvaraju proces.

Ovo je politički proces kojim se žele obračunati sa Republikom Srpskom i njenim predsjednikom“, rekao je Dodik.

On je rekao da će se braniti na svaki način kao predsjednik RS jer je došao u sudnicu gdje su jasno pokazali kako tretiraju BiH.

Optužnicu sam dobio na latinici i tražio sam da mi se dostavi na ćirilici. Pokušali su da mi uvale optužnicu tokom saslušanja koja je na ćirilici.

Optužnica je nerazumljiva zato što je podignuta na bazi činjenice da Schmidt nameće zakone i da svako onaj ko ne poštuje njegovo nedjelo može da ode u zatvor“, rekao je Dodik.

Ponovio je da je Sud BiH nelegalan i nelegitiman i da će ovaj proces pokazati da li u BiH postoji Ustav ili ga nema.