Elmedin Konaković: “Nisam dobio pismo Hamasa, podržavam napore Palestine”

Elmedin Dino Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine obratio se medijima nakon održane sjednice Vijeća ministara BiH.

Konaković je govorio o sastanku koalicije na državnom nivou, ali se osvrnuo i na posljednje napade u Gazi.

Podsjetimo, dogovorena su dva evropska zakona, zakoni o sudu i sprečavanju pranja novca, koji bi do kraja mjeseca trebalo da budu usvojeni u državnom parlamentu. Određeni napredak postignut je i kada je riječ o Izbornom zakonu.

Odredili smo rokove do kraja ovog mjeseca da bi te stvari trebale biti završene uz naravno dodatnu raspravu o nekim detaljima. Čini mi se da sve ide u puno boljem pravcu. Nije bio plan da to bude na današnjoj sjednici, nego nekoj od narednih ili čak na vanrednoj sjednici.

Tajming nam je do 30/31. ovog mjeseca. No, đavo je u detaljima. Sada moramo raspravljati o detaljima, vrijeme da se oni peglaju. Ovo je suština priča, uvijek neko mora prići. Moramo praviti kompromise, kako bi došli do rješenja koji su krucijalni za BiH. Još uvijek ima inata sa obje strane, ima još uvijek tema o kojima se ne slažemo”, kazao je Konaković.

Potom je dodao:

Moja BiH je cijela, svaki dio njen doživljavam. Sjedište u Banjaluci provodi nepotrebne troškove. Ostavit ćemo eksperte da donesu zaključak i da nam podnesu kompromisno rješenje.

Meni su kao ministru vanjskih poslova su dosta puta rekli da moramo da uradimo samo malo napora da dobijemo zakon o sudovima, zakon interesu konflikta i da bi to bilo 100 posto od onog što se od nas traži u ovom momentu.

Slažemo se da strane sudije trebaju otići, ali ne slažemo se kada se treba to desiti. Naš je stav da to bude pred vratima EU. Mi ne želimo to odmah jer mislimo da bi to destabiliziralo pravosudni sistem. I u slučajevima kada javno razmijenimo tešku riječ opet razgovaramo. I to je najbitnije”.

Na pitanje novinarke N1 Konaković je prokomentirao i posljednje sukobe u Pojasu Gaze.

Nisam od onih koji priču o Gazi koristi u političko dnevne svrhe kao što rade neki političari, ali i neki mediji. Nikada nisam krio da sam na strani borbe za rješenje koje se zove dvije države.

Podržavam napore Palestine da zadrže svoj suvernitet i da imaju svoju državu i očekujem da to ide u tom pravcu. Protiv sam okupacije Gaze, protiv sam ubijanja civila i u Izraelu i Gazi”, kazao je Konaković.

Pojedini mediji su naveli da je vođa Hamasa Ismail Haniya poslao prije sedam dana pismo ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću u kojem traži pomoć za Palestinu.

No, Konaković je ovo demantovao.

Nikakvog pisma Hamasa nema, u sistemu MVP BiH nema nikakvog pisma. Od takvih pojedincima u vašoj branši govorim glasno da bi se napravila razlika između profesionalaca i plaćenika.

Željena Zovko optužuje Komšića da je radikalista, ja se suzdržavam, a debelo prelaze crvene linije. Hamas nije smio to uraditi, nema opravdanja za ubijanje civila. Ja sam pripadnik Armije BiH, ponosan na taj period. U tokom agresije smo se protiv toga borili. To je naša snaga i pravo da svima o tome govorimo.

Sekira me da se neki novinari i političari koriste u dnevno političke svrhe, top je preskupo i nije ljudski. Ne vjerujem da imamo koncenzus po ovoj temi, ali u ovom slučaju ne želim posmatrati takav proces.

Dobro vagam svoje izjave. Pored svih stradanja primarni interes moj je BiH. Moramo biti pažjivi šta radimo. Mi koji smo preživjeli takva stradanja imamo pravo apelovati da se što prije zaustave, da se u miru rješava višegodišnji sukob”, zaključio je Konaković.