Erdogan: “Zapadne države nisu učinile ništa za Gazu, samo su dodatno zapalile vatru”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uputio je poruku povodom Vanrednog sastanka Organizacije islamske saradnje (OIC) u saudijskoj Džedi.

Erdogan je poručio da je vanredni sastanak OIC-a konkretno pokazao odlučnost islamskog svijeta suočenog sa sve većim ugnjetavanjem Izraela kao i solidarnost s palestinskim narodom i podršku palestinskoj borbi.

Turski predsjednik je rekao da od prvog dana ulažu ogromne napore za rješavanje krize koja je počela 7. oktobra i koja bi se mogla proširiti na cijeli region.

Do sada smo obavili telefonske razgovore sa 18 lidera na nivou šefova država i vlada. U saradnji sa egipatskim vlastima dopremili smo tri aviona humanitarne pomoći u region. Nastavljamo pružati ruku pomoći potlačenom narodu Gaze koji živi pod blokadom već 17 godina.

Međutim, postupci poput slanja nosača aviona u regiju, blokiranje dostave pomoći palestinskom narodu i oštrog kažnjavanja stanovništva Gaze u cjelini osujetile su naše napore da podržimo mir”, rekao je Erdogan u poruci.

Istakao je da potpuno neefikasno Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda još jednom nije uspjelo izvršiti svoju zadaću i odgovornost.

Zapadne države, koje su veoma ambiciozne u očuvanju ljudskih prava i sloboda, nisu učinile ništa nego dodatno zapalile vatru. Svojim pristrasnim i licemjernim izvještavanjem, međunarodni mediji su pohrlili da opravdaju ubijanje ljudi”, dodao je.

Istakao je da su bombardovanja nevinih ljudi koji bježe u područja koja se nazivaju “sigurne zone”, graničnih prelaza, džamija, škola i naselja punih civila samo neki od ratnih zločina.

Masakr u Gazi je dobio novu dimenziju nakon podlog napada na baptističku bolnicu Al-Ahli. Oni koji dolijevaju ulje na vatru izjavama od 7. oktobra odgovorni su koliko i počinioci ovog srceparajućeg masakra”, kazao je.

Erdogan je poručio da će Turska nastaviti raditi na humanitarnom prekidu vatre i uspostavljanju trajne stabilnosti u regiji.