Francuska obavještajna služba: “Eksplozija u bolnici u Gazi vjerovatno nije posljedica izraelskog napada”

Francuska vojna obavještajna služba (DRM) objavila je da je bolnica u Gazi vjerovatno pogođena neispravnom palestinskom raketom, a ne zračnim napadom Izraela.

Palestinski dužnosnici su rekli da je u eksploziji u bolnici Al Ahli al-Arabi u utorak ubijena 471 osoba.

Ministarstvo zdravstva Gaze optužilo je Izrael za napad, dok Izraelci tvrde da je eksploziju izazvalo neuspješno lansiranje rakete članova Hamasa.

Ne postoji ništa što bi nam dopuštalo da kažemo da se radi o izraelskom napadu, ali najvjerojatniji (scenarij) je palestinska raketa“, naveo je DRM.

Krater je bio premali da bi ga uzrokovao, prema DRM-u.

Najvjerojatnija hipoteza je palestinska raketa koja je eksplodirala s punjenjem oko pet kilograma“, naveli su, dodajući da su palestinske grupe imale rakete malog kalibra s takvom vrstom eksplozivnog punjenja.

DRM inače ne objavljuje takve informacije, ali ovoga puta su radili prema uputama predsjednika Francuske Emanuela Macron.

Francuski obavještajci isključili su razne mogućnosti poput onih da se radi o fragmentima iz izraelskog protuzračnog obrambenog sustava Iron Dome ili presretnutoj raketi.

Dio analize se temeljio na dostupnim materijalima, ali nisu mogli iznijeti tačnu lokaciju lansiranja rakete i nije okrivio za to niti jednu skupinu.