Izraelski stručnjak: “Napad na Gazu je školski primjer namjere da se počini genocid”

U saopštenju koje je potpisalo više od 800 pravnih stručnjaka, uključujući stručnjake za međunarodno pravo i studije o holokaustu i genocidu, upozorava se na opasnost da bi Izrael mogao počiniti genocid u Gazi.

Izraelski stručnjak za moderni genocid Raz Segal naziva napad na Gazu školskim slučajem “namjere da se počini genocid”.

Primorani smo da ukažemo na mogućnost da izraelske snage čine zločin genocida nad Palestincima u Pojasu Gaze. Ne činimo to olako, prepoznajući težinu ovog zločina, ali težina trenutne situacije to zahtijeva”, navodi se u zajedničkom saopštenju 800 stručnjaka, koje prenosi Guardian.

Trenutna izraelska vojna ofanziva na pojas Gaze… bez presedana je po obimu i ozbiljnosti, a time i po svojim posljedicama za stanovništvo Gaze. Nakon upada palestinskih oružanih grupa 7. oktobra 2023., uključujući kriminalne napade na izraelske civile, Pojas Gaze je bio podvrgnut neprestanom i neselektivnom bombardovanju izraelskih snaga”, navode.

Zatim pozivaju države da preduzmu konkretne i smislene korake kako bi pojedinačno i kolektivno spriječili genocidna djela, u skladu sa svojom zakonskom obavezom da spriječe zločin genocida, prenosi N1.

One moraju zaštititi palestinsko stanovništvo i osigurati da se Izrael suzdrži od svakog daljeg poticanja na genocid i od dijela zabranjenih članom II Konvencije o genocidu”, dodaju.

U međuvremenu, neki od vodećih jevrejskih advokata u Velikoj Britaniji upozorili su Izrael na njegove obaveze prema međunarodnom pravu u ratu s Hamasom.

Međutim, prema mišljenju izraelskog pravnog stručnjaka Raza Segala, Izrael je već najavio namjeru da počini genocid, a to trenutno sprovodi u djelo u Gazi.

“Još jedno poglavlje u Nakbi”

Segal navodi u analizi za “Democracy Now” da je Izrael u petak naredio opkoljenom stanovništvu u sjevernoj polovini Pojasa Gaze da se evakuiše na jug, upozoravajući da će uskoro intenzivirati napad na gornju polovinu Pojasa, te da je ova naredba ostavila više od milion ljudi, od kojih su polovina djeca, koji pokušavaju pobjeći uslijed kontinuiranih zračnih napada, “u ograđenoj enklavi u kojoj nijedno odredište nije sigurno”.

Zatim citira izvještaj palestinske novinarke Ruwaide Kamal Amer iz Gaze, koja je rekla da “izbjeglice sa sjevera već stižu u Khan Younis, gdje projektili nikada ne prestaju i ponestaje nam hrane, vode i struje”.

UN su upozorile da će bijeg ljudi iz sjevernog dijela Gaze na jug stvoriti “razorne humanitarne posljedice” i da će “ono što je već tragedija pretvoriti u katastrofalnu situaciju”.

Segal navodi da je izraelska kampanja za raseljavanje stanovnika Gaze i njihovo potencijalno otpuno protjerivanje u Egipat “još jedno poglavlje u Nakbi” u kojoj je procijenjeno da je oko 750.000 Palestinaca protjerano iz svojih domova tokom rata 1948, te da je to dovelo do stvaranja države Izrael.

Ali napad na Gazu može se shvatiti i drugačije: kao slučaj genocida kao iz udžbenika koji se odvija pred našim očima. Ovo govorim kao stručnjak za genocid, koji je proveo mnogo godina pišući o izraelskom masovnom nasilju nad Palestincima.

Pisao sam o kolonijalizmu naseljenika i jevrejskoj nadmoći u Izraelu, iskrivljavanju holokausta kako bi se potaknula izraelska industrija oružja, korištenju optužbi za antisemitizam kao oružje kako bi se opravdalo izraelsko nasilje nad Palestincima i rasističkom režimu izraelskog aparthejda.

Sada, nakon Hamasovog napada u subotu i masovnog ubistva više od 1.000 izraelskih civila, dešava se najgore od najgoreg”, napisao je ovaj izraelski stručnjak.

Definicija genocida

Segal objašnjava da je prema međunarodnom pravu zločin genocida definiran kao “namjera da potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa kao takva”, te da je u svom napadu na Gazu Izrael upravo “proglasio ovu namjeru”.

Kao primjer citira izjavu izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta, koji je 9. Oktobra izjavio:

Uvodimo potpunu opsadu Gaze. Bez struje, bez hrane, bez vode, bez goriva. Sve je zatvoreno. Borimo se protiv ljudskih životinja i postupit ćemo u skladu s tim”.

Segal ističe da su lideri na Zapadu pojačali ovu rasističku retoriku opisujući Hamasovo masovno ubistvo izraelskih civila, koje predstavlja ratni zločin prema međunarodnom pravu koji je s pravom izazvao užas i šok u Izraelu i širom svijeta, kao “čin čistog zla”, kako ga je opisao američki predsjednik Joe Biden, ili kao potez koji je odražavao “drevno zlo”, prema terminologiji koju je koristila predsjednica Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Ovaj dehumanizirajući jezik je jasno sračunat da opravda uništavanje palestinskih života širokih razmjera; tvrdnja o ‘zlu’, u svom apsolutizmu, eliminira razlike između militanata Hamasa i civila u Gazi, i zatvara širi kontekst kolonizacije i okupacije”, upozorava Segal.

Konvencija UN-a o genocidu navodi pet djela koja potpadaju pod njenu definiciju. Kako navodi Segal, Izrael trenutno čini tri takva djela:

1. Ubijanje pripadnika grupe (određenog naroda);

2. Uzrokovanje teških tjelesnih i mentalnih povreda pripadnicima grupe;

3. Namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima koji prouzrokuju njeno potpuno ili djelimično uništenje;

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo je, prema sopstvenoj izjavi, do sada bacilo više od 6.000 bombi na Gazu, jednu od najgušće naseljenih područja na svijetu. To je gotovo isti broj bombi koliko su SAD bacile na cijeli Afganistan u rekordnim godinama svog rata tamo.

Human Rights Watch je potvrdio da je korišteno oružje uključivalo fosforne bombe, koje su zapalile tijela i zgrade, stvarajući plamen koji se ne gasi u kontaktu s vodom.

Segal navodi da ovo jasno pokazuje šta je Gallant mislio u svojim izjavama, te da se nije radilo o ciljanju na pojedinačne militante Hamasa, kako Izrael tvrdi, već o smrtonosnom nasilju protiv Palestinaca u Gazi, grupe “kao takve”, po Konvenciji UN-a o genocidu.

Ističe da je Izrael također pojačao svoju 16-godišnju opsadu Gaze, najdužu u modernoj historiji, uz jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava, te da je sada u pitanju “potpuna opsada”, prema riječima Gallanta.

Jasna namjera

Segal smatra da ova fraza “eksplicitno označava plan da se opsada dovede do konačnog odredišta sistematskog uništavanja Palestinaca i palestinskog društva u Gazi, ubijanjem, izgladnjivanjem, prekidom zaliha vode i bombardovanjem njihovih bolnica”.

Ističe da nisu samo izraelski lideri ti koji koriste takav jezik.

Sagovornik na pro-Netanyahuovom kanalu 14 pozvao je Izrael da ‘pretvori Gazu u Drezden’. Kanal 12, najgledanija informativna stanica u Izraelu, objavila je izvještaj o lijevo orijentiranim Izraelcima koji pozivaju na ‘ples na onome što je nekada bila Gaza’.

U međuvremenu, genocidni glagoli – pozivi da se ‘izbriše’ i ‘sravni’ Gaza – postali su sveprisutni na izraelskim društvenim medijima. U Tel Avivu, transparent sa natpisom ‘Zero Gazans’ viđen je kako visi sa mosta”, navodi on.

Zaista, genocidni napad Izraela na Gazu je prilično eksplicitan, otvoren i bez srama. Počinioci genocida obično ne izražavaju tako jasno svoje namjere, iako postoje izuzeci”, podcrtao je Segal.

Naveo je kako su početkom 20. stoljeća njemački kolonijalni okupatori izvršili su genocid kao odgovor na ustanak domorodačkog stanovništva Herero i Nama u jugozapadnoj Africi.

Zatim je 1904. godine general Lothar von Trotha, njemački vojni komandant, izdao “naredbu o istrebljivanju”, opravdanu obrazloženjem “rasnog rata”, te da su do 1908. godine, njemačke vlasti ubile 10.000 Nama i postigle su svoj navedeni cilj “uništavanja Hereroa”, ubivši 65.000 Hereroa, 80% stanovništva.

Gallantove naredbe od 9. oktobra nisu bile ništa manje eksplicitne. Cilj Izraela je uništiti Palestince u Gazi. A oni od nas koji gledamo širom svijeta zapustili smo svoju odgovornost da ih spriječimo u tome”, zaključio je na kraju.