Knjiga Jesenke Hadžajlija ugledala svjetlo dana: “Znaš li TI kako je teško biti JA” promovisana u Sarajevu

Prostor Tershouse na adresi Kolodvorska 9 je te oktobarske večeri bio nedovoljan da ugosti sve zainteresovane da prisustvuju promociji prve knjige autorice Jesenke Hadžajlija pod nazivom „Znaš li TI kako je teško biti JA“.

Suze radosti i tuge, osmijesi te beskrajno dug aplauz u znak podrške svih prisutnih su obilježili promociju prvijenca Hercegovke, ponosne Mostarke koja iako već više od pola svog životnog vijeka živi i radi u Sarajevu, i dalje ističe da je zaljubljena u rodni grad i najljepšu rijeku na svijetu, smaragdne boje, Neretvu.

Jesenka Hadžajlija, inače stručnjakinja za komunikacije, je tokom pandemije izgubila supruga, svoju voljenu osobu, najboljeg prijatelja, nekoga s kim je provela skoro 25 godina života.

Ja sam žena koja je nedavno ponovo počela da otkriva sebe, svoje strahove i svoje snove. Iznenadni odlazak ljubavi moga života na vječni počinak je promijenio moj život.

Ponovo sam počela učiti kako se nositi sa svim izazovima koje smo do tada zajedno rješavali. U tom svom traženju i otkrivanju sebe, otkrila sam pisanje kao lijek za moju dušu i danas smo tu. Pišemo stranice moga života i na ovaj način“, poručuje Jesenka u svojoj knjizi „Znaš li TI kako je teško biti JA“.

Knjiga je koncipirana u pet poglavlja, odnosno pet faza tugovanja, u kojima je autorica opisala kako se osjeća i kako doživljava sve što joj se događa.

Ovom knjigom želi poručiti drugim ljudima koji su poput nje i njene porodice proživjeli ličnu tragediju da nisu sami i da sve ono što im se dešava jeste jedno novo iskušenje iz kojeg će izaći promijenjeni, ali sasvim sigurno i hrabriji.

Uz moderaciju Sanele Dujković, knjigu su promovisale Vanja Nikolić, književnica i dramaturginja iz Srbije koja je i urednica knjige, Lamija Begagić, bh. književnica i recezentica knjige i Marija Maja Šarić, geštalt terapeutkinja i direktorica Fondacije Krila nade.

Fondacija Krila Nade uz podršku BH Telecom d.o.o. je izdavač knjige, a sredstva od prodaje ove knjige će biti usmjerena za psihološku podršku kategorijama koje su korisnici usluga Fondacije. Stalni program Fondacije je Centar za psihosocijalnu podršku, a svi projekti na kojima Fondacija radi fokusirani su na mentalno zdravlje.

Pandemija je 2021. godine ostavila nesagledive posljedice u cijelom svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Mnoge porodice su ostale bez svojih najmilijih, te posljedice tih gubitaka i trauma još uvijek proživljavaju naši mnogobrojni sugrađani, noseći se sa posttraumatskim sindromom iz dana u dan.

U namjeri da pomogne upravo toj kategoriji stanovništva, Fondacija je sa zadovoljstvom odlučila da se upusti u jedan novi projekt, projekt izdavanja knjige autorice Jesenke Hadžajlija.

Knjiga je bila dostupna za prodaju tokom večeri promocije, a već u narednom periodu svi zainteresovani će moći knjigu kupiti kroz distributivnu mrežu Buybook.

Više detalja o samoj knjizi, kao i autorici možete naći na web stranici https://jesenkahadzajlija.com kao i na nalozima na društvenim mrežama https://www.facebook.com/jesenka.hadzajlija i https://www.instagram.com/jesenka.hadzajlija/