KONAČNO: Svjetska banka želi podržati obnovu najgore ceste u BiH

Modernizacija postojećih i izgradnja novih željezničkih pravaca te rekonstrukcija ceste Sarajevo – Podgorica preko Šćepan Polja dva su prioritetna projekta naše zemlje za koje je Svjetska banka iskazala veliki interes da učestvuje u njihovoj realizaciji.

Ovo je potvrđeno na jučerašnjem sastanku delegacije Bosne i Hercegovine na čelu s ministrom komunikacija i prometa Edinom Fortom sa izvršnim direktorom Svjetske banke Koenom Davidsom i potpredsjednicom Banke za Evropu i centralnu Aziju Antonelom Basani.

Sastanak, kojem je prisustvovao i zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Muhamed Hasanović, održan je u Marakešu u okviru Godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem ministar Forto učestvuje u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Ministar Forto je istaknuo značaj podrške Svjetske banke i njenih članica grupacije u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata koji se ogledaju u značajnim iznosima bespovratnih grant sredstava koji, zajedno sa EU fondovima, dosežu i do 40 posto vrijednosti projekata.

Zajednički je zaključeno da se procedure odobravanja projekata moraju ubrzati kako Bosna i Hercegovina ne bi i u budućnosti plaćala penale za nepovlačenje odobrenih sredstava, a ministar Forto je pohvalio proaktivan i predan angažman rukovodstva predstavništva Svjetske banke u Sarajevu navodi se u saopćenju.