Milorad Dodik: “Konačno se slažem sa Bećirovićem, pošto BiH nema imovinu nema ni BiH”

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske oglasio se putem društvenih mreža i uputio poruku članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisu Bećiroviću.

Konačno se slažem sa Bećirovićem da nema BiH bez imovine. Pošto BiH nema imovinu, znači da nema ni BiH”, napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je poruku povodom današnjih neutemeljenih izjava predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o državnoj imovini Bosne i Hercegovine.

Povodom najnovijih neistina o državnoj imovini, dužan sam kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine jasno naglasiti da više neće prolaziti nikakve laži i obmane o državnoj imovini”, kazao je Bećirović u video poruci, istakavši tri “neoborive činjenice”:

Prva je da je Ustav Bosne i Hercegovine jasno riješio temeljnu dilemu – Bosna i Hercegovina je država, RS je entitet u državi, državna imovina pripada državi jednako kao što pripada i svakoj drugoj državi na svijetu.

Ne postoji država bez državne imovine. Druga činjenica. Prema Sporazumu o pitanju sukcesije bivše SFRJ, državna imovina data je državi Bosni i Hercegovini. Ovaj međunarodni sporazum zaključen je u Beču 2001. godine, a stupio je na snagu nakon ratifikacije od svih država sljednica 2004.”, rekao je Bećirović.