Ministar Bečarević o rekonstrukciji Vlade: “Sve oči javnosti usmjerene su na let aviona i nane s Vratnika uče dove”

Nihad Uk, premijer Vlade Kantona Sarajevo, danas bi trebao podnijeti ostavku čime bi konačno trebala početi rekonstrukcija Vlade.

To je najavljeno još prije nekoliko dana, a ministar Adnan Šteta je potvrdio u medijskim istupima.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo Almir Bečarević oglasio se povodom odugovlačenja ovog procesa, a on je upravo jedan od ministara zbog koji se “ruši Vlada”, odnosno ministar koji bi trebao biti smijenjen.

Bečarević je rekao da, nakon desetina najava rekonstrukcije Vlade KS, običan čovjek ne može, a da se ne zapita da li je premijer KS poletio, sletio, doletio, preletio, odletio, zaletio, naletio, nadletio, izletio, saletio ili uletio.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

– Nakon desetina tekstova o “Rekonstrukciji” Vlade KS običan čovjek ne može, a da se ne zapita da li je premijer KS poletio, sletio, doletio, preletio, odletio, zaletio, naletio, nadletio, izletio, saletio ili uletio.

Kažu, avion ne sleti jer ne poleti, a meni ne bi jasno, kao ministru, zar treba sletjeti da bi podnio ostavku. Bilo je primjera u svijetu koji podnesoše ostavku pa nikad više ne uzletješe. Do koje mjere stvari mogu biti dovedene do apsurda pokazuje upravo ovaj let avionom i njegov značaj za ostavku još uvijek aktuelnog premijera.

Premijeru ne daju niti da ima miran let već prate i da li je poletio pa sletio, jer im treba da preda ostavku. Sve oči javnosti usmjerene su na let aviona i nane s Vratnika uče dove da premijer KS poleti i sleti jer nam treba u KS za ostavku. Ne treba njima nikakav premijer da vodi Vladu, da rješava probleme, da koordinira procesima u KS, već im treba za ostavku.

Dva mjeseca traje ova borba između smjene ministara i ostavke premijera, dva mjeseca se zavrću ruke da aktuelni premijer podnese ostavku i, gle čuda, avion ne poleti, javiše mediji. Doletjet će i premijer i dove će se primiti, ali da li će se primiti ostavka vidjet ćemo u narednim danima.

Za to vrijeme ovaj ministar pokušava da radi i sebi ne može da dođe u koji jad i čemer se sve pretvorilo. Kolege iz Vlade iznimno poštujem, a mladom premijeru želim sve najbolje, ali onima kojima je potreban premijer za ostavku ne želim ništa dobro.

O njima uskoro, otvoreno i sa papirnom istragom. Na kraju, smijenite nas, ako imate hrabrosti vi nevidljive ruke koji donosite “nekada” teške odluke. Prestanite ponižavati premijera i sve članove vlade. Donesite je sad”, naveo je Bečarević.

Ko bi trebali biti novi ministri?

Inače, ovaj proces se poprilično odužio, gotovo pa dva mjeseca od prvog pominjanja rekonstrukcije, a kao razlog se spominju i zahtjevi nezavisnih zastupnika koje predvodi Damir Marjanović.

Spominju se i turbulencije unutar same koalicije “Trojka”.

Stranka “Za nove generacije” i Damir Marjanović trebala bi dobiti dva ministarstva, a odavno je poznato da bi ministar finansija trebao da bude Afan Kalamujić, a Adna Bešić ministrica visokog obrazovanja.

Inače, Bešić je nesuđena zastupnica u Skupštini KS obzirom da se prilikom brojanja glasova čekalo da li će ZNG da dobije dva mandata. Bešić je bila druga na listi i osvojila je 687 glasova.

Također, Bojan Bošnjak (Naša stranka) trebao bi doći na mjesto ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša umjesto Almira Bečarevića.

Također, špekulira se i da će s pozicije ministra zdravstva u KS otići Haris Vranić (SDP).

Navodno, trebao bi ga zamijeniti stranački kolega Ademir Spahić.