Na današnji dan prije 14 godina ubijen je Vedran Puljić

Prošlo je 14 godina od svirepog ubistva 24-godišnjeg navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića.

On je 4. oktobra 2009. godine ubijen u navijačkim neredima u Širokom Brijegu pred prvenstvenu utakmicu Široki Brijeg – Sarajevo.

Bila je nedjelja i oko 400 navijača FK Sarajevo zaputilo se na utakmicu u Široki Brijeg među kojima je bio i Vedran Puljić.

Navijači Sarajeva pripremali su se da u Širokom Brijegu na taj dan proslave rođendan grupe koja je pod nazivom “Horde Zla” nastala davne 1987.

Sat vremena prije početka utakmice došlo je do sukoba ispred stadiona Pecara. Sukobili su se navijači Sarajeva, policija i lokalno stanovništvo. Iako je svaka utakmica Sarajeva i Širokog Brijega utakmica visokog rizika, taj dan je policija, većina njih, bila u Mostaru kao podrška kolegama u susretu Veleža i Zrinjskog.

Nakon opće drame sukob se završio, a prve informacije su bile: “Oliver Knezović uhapšen zbog sumnje da je počinio ubistvo te pokušaj ubistva još šest osoba”.

Istu noć privedeni je pobjegao iz pritvora PU Široki Brijeg, skokom sa drugog sprata zgrade. Knezović također ima hrvatsko državljanstvo i odlučio se spas potražiti u susjednoj zemlji.

Vedranov ubica je na slobodi, a već 14 godina se čeka na istinu o ovom slučaju i kažnjavanje počinitelja.

Navijači Sarajeva godinama neumorno na svakoj utakmici prozivaju nadležne da se pozabave ovim slučajem. Pokrenuto je niz inicijativa da se skrene pažnja na ovo svirepo ubistvo. Sjeverna tribina koševskog stadiona nosi ime ovog mladića, Vedrana Puljića.

Najvatreniji navijači ovog kluba danas će obilježiti ovaj datum okupljanjem na Barama.

Ukinut oslobađajući dio presude Oliveru Knezoviću, ponovo će se suditi za pucnjavu u kojoj je ubijen Vedran Puljić

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske u Zagrebu, donio je nedavno rješenje kojim se ukida dio presude Županijskog suda u Splitu kojom je Oliver Knezović bio oslobođen za pokušaj ubistva prilikom nereda i pucnjave 2009. godine.

Predmet se vraća prvostepenom sudu, gdje će biti ponovljeno suđenje Oliveru Knezoviću za pokušaj ubistva.

Visoki kazneni sud je također djelimično uvažio žalbu Knezovića, te mu za opće opasnu radnju smanjio kaznu sa četiri, na dvije godine zatvora.

Preinačenom kaznom izrečena je i uvjetna osuda za dio neuvjetovane kazne i to u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od tri godine.

“Oliver treba da odgovara za ranjavanje drugih momaka, ali nije on ubio Vedrana”

Povodom ovih informaciju kontaktirali smo i brata Vedrana Puljića, Igora, koji do našeg poziva nije uopće bio informisan o ovome.

Frapantno je da godinama porodica Puljić informacije dobija iz medija…

Vedrana je ubio policajac, ne tvrdim to samo ja, već i ljudi koji su bili tamo, tik do Vedrana, postoje izvještaji vještaka, jedan kaže ovako, drugi kaže da je onako. Knezović jeste kriv za ranjavanje momaka, i za to treba da odgovara.

Mi stvarno, mama i ja, već par godina nemamo nikakvih informacija od bilo kakve državne institucije, ili naše. Da mi je drago da se pokrenulo nešto oko ovoga slučaja jeste, ali da mislim da će biti kao i zadnji put mislim“, kazao je za Sarajevsku seharu Igor Puljić.

Puljić dalje dodaje da nije bilo najvjernijih navijača FK Sarajevo da bi ime njegovog brata bilo samo još jedno ime na spisku neriješenih slučajeva, obzirom da je svaki pokušaj podizanja svijesti već u početku bio ugašen.

Kao primjer Igor nam navodi da je pokušao dva puta organizovati proteste, ali je od strane policije to odbijeno i opomenut je da ukoliko dođe do protesta da će biti uhapšen.

Da nije Hordi zla i pojedinih osoba i Vedranovo ime bi bilo samo još jedno na spisku neriješenih slučajeva. Ne može čovjek ni organizovati proteste niti bilo šta drugo, jer sam to pokušao već dva puta i oba puta su mi u policijskoj upravi izdali zabranu uz opomenu i prijetnju da ukoliko dođe do tih protesta ja ću biti lišen slobode, iako sam išao preko svih zakonskih i zakonodavnih odredbi.

Tako da bilo koji pokušaj podizanja svijesti oko slučaja je bio ugašen u samom početku. Meni jedino ostaje da obilježavam datume, napišem nešto preko društvenih mreža, i to je jedino što sam u mogućnosti da uradim u ovoj našoj državi“, govori Igor.

Za kraj navodi da neko mora odgovarati za ubistvo, ali da nije rješenje da se tereti osoba koja to nije uradila dok direktni počinilac živi život kao i kobnog oktobra.

Ne treba nama županijski sud druge države zato što je Vedranov ubica još uvijek u ovoj, na svom radnom mjestu, i sa životom koji je imao i prije 04.10.2009. godine“, zaključio je Igor Puljić za Sarajevsku seharu.

Retrospektiva događaja

Podsjetimo, neredi u Širokom Brijegu su se desili 4. oktobra 2009. godine. Nakon tučnajve u pucnjavi ubijen je 24-godišnji Vedran Puljić, a povrijeđeno je više osoba.

Knezović je tokom nereda uzeo službeni pištolj jednog od policajaca koji su osiguravali utakmicu i ispalio više hitaca.

Nakon toga se prijavio u širokobriješku policiju, da bi kasnije pobjegao i u pratnji advokata otišao u policijsku stanicu u Zagrebu.

U početku mu se sudilo za ubistvo Vedrana Puljića i još šest pokušaja ubistva, ali u septembru 2017. godine Županijsko državno odvjetništvo je nakon domaćeg vještačenja, izmijenilo optužnicu, pa ga se teretilo za dva djela – pokušaj ubistva, ne navodeći koga i dovođenje u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom.

U obrazloženju prvostepene presude sudija Zoran Ivanišević je kazao da je više policajaca tokom postupka svjedočilo da je Knezović pucao u smjeru ljudi, a ne u zrak kako se branio.