Narod i Pravda: “Napadi na Gazu moraju stati, pravedni mir je jedino rješenje”

Prateći eskalaciju rata u Palestini i Izraelu, ubistva više stotina civila, posebno nakon napada na bolnicu Al-Ahli u kojoj je prema informacijama poginulo 500 palestinskih civila, višednevne potpune blokade Gaze i zahtjeva za preseljenjem miliona civila, smatramo nužnim ulaganje apsolutno svih napora kako bi se rat okončao, navode iz Naroda i pravde.

Kazao je da sve do sada viđeno predstavlja grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava, te ima obilježja ratnog zločina.

Izražavamo duboko žaljenje za smrću civila. Napadi na bolnice, potpuna blokada Gaze uključujući i uskraćivanje vode i hrane, zahtjev za iseljenjem milion civila te nemogućnost dostave humanitarne pomoći predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava i imaju obilježja zločina protiv čovječnosti za koje odgovornost snose izraelske vlasti.

Takvi potpuno neselektivni napadi na civile, uskraćivanje hrane i vode i napadi na bolnice u nama bude slike najmračnijih dana iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade bosanskohercegovačkih gradova, posebno Sarajeva. Duboko se suosjećajući sa ubijenim, nadamo se ozdravljenju ranjenih i okončanju napada na Gazu.

Osuđujući nasilje, pozivamo na uspostavu trajnog i pravednog mira u ovom dijelu svijeta. Okončanje okupacije palestinskih teritorija, deblokada Gaze i potraga za mirovnim rješenjem o koegzisteciji palestinske i izraelske države nemaju alternativu“, navodi se u saopćenju NiP-a.