Nedim Sladić o zimi koja dolazi, pojasnio da li će biti duga i hladna?

Nedim Sladić, najpoznatiji naš mladi meteorolog za Novu BH je govorio o zimi koja nam kuca pred vratima.

Sladić je otkrio da li će ona biti zima u pravom smislu te riječi.

Postoji umjerena vjerovatnost da bi ova zima trebala biti toplija od prosjeka. Padavinama nešto malo vlažanija što implicira da bi Sredozemlje bilo aktivno i samim tim nama slalo nestabilan i vlažan zrak.

To strujanje zraka bi uzrokovalo da imamo toplije, više temperature zraka nego je to uobičajno za ovaj dio godine”, rekao je Sladić.

Na kraju Sladić je rekao da sve navedeno ne znači da će hladnoća izostati u narednom periodu.

Inače, meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovoj prognozi od srijede (danas) pa do kraja mjeseca na čitavom prostoru naše zemlje izgledna je kiša, koja bi naročito na jugu zemlje mogla biti vrlo izražena. Manje količine padavina prognoziraju se u centralnim i sjeveroistočnim područjima, gdje bi na primjer u četvrtak mogle i potpuno izostati.

Umjereno jugo će uslovljavati nešto više temperature u odnosu na prosjek za ovo doba godine.

Minimalne temperature zraka varirat će od 12 °C do 18 °C. Najveće dnevne vrijednosti temperatura biće u rasponu od 16 °C do 22 °C. Na sjeveru i sjeveroistoku zemlje i do 24 °C.

Stabilizacija vremenskih prilika i pad temperature zraka prognozira se početkom novembra. Pojava slobog mraza (02. i 03.11.) je moguća. Stabilno vrijeme prema sadašnjim pokazateljima neće se dugo zadržati jer se već od 05.11. očekuju nove padavine.

Jutarnje temperature kretat će se između 2 °C do 7 °C, na jugu zemlje do 10 °C. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 8 °C do 14 °C u Hercegovini do 16 °C.