Oglasila se Sebija Izetbegović: “‘Nametnuti’ Nikšić i njegova Vlada nezakonito i protivno Statutu KCUS-a smijenili članove Uprave”

Direktorica KCUS-a i zastupnica Skupštine KS Sebija Izetbegović, kojoj je oduzeto akademsko zvanje, oglasila se nakon što je Vlada FBiH jučer smijenila Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a.

Ističe kako je smjena sprovedena nezakonito i protivno Statutu KCUS-a.

Izetbegović navodi kako je premijer FBiH Nermin Nikšić, kojeg naziva “nametnutnim premijerom”, “nestrpljiv da ispoštuje zakonske procedure te kršeći sve pravne norme, na silu želi da instalira podobne kadrove u UO i NO KCUS-a”.

Premijer koji je od građana dobio manje od 6.000 glasova, koji nije mogao osvojiti čak ni kompenzacijski mandat, nametnut je suspenzijom Ustava na jedan dan.

Takav premijer sada, u žurbi da imenuje podobne kadrove, suspenduje zakone i Statut najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini. Nezakonito postupanje će sasvim sigurno dovesti do tužbi smijenjenih članova UO i NO, što su neki od njih već i najavili.

Uz sve ovo, nametnuti premijer Nikšić je danas praktično suspendovao i ministra zdravstva Nediljka Rimca. Ministar Rimac je jedini ovlašten da uz adekvatna i opravdana pojašnjenja, zatraži prijevremenu smjenu Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a.

Međutim, to pravo mu je oduzeo nametnuti premijer, koji je sam sebi dodijelio ulogu i ministra zdravstva.

Nadam se da će gospodin Rimac zaštititi vlastiti dignitet, i kao dugogodišnjeg uspješnog hirurga i kao ministra zdavstva, ali i dignitet najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u BiH, te da će prijaviti nezakonite radnje nametnutog premijera Nikšića nadležnom tužilaštvu”, navela je Izetbegović na Facebooku.

Podsjetimo, Vlada FBiH je jučer smijenila UO i NO KCUS-a što je, kako se ranije navodilo, jedna od preduvjeta za smjenu Sebije Izetbegović sa čela ove zdravstvene ustanove.

Njen mandat ističe u januaru. Izetbegović je ranije oduzeto akademsko zvanje, a prekinut joj je i radni odnos na Medicinskom fakultetu UNSA.