OV Općine Centar usvojilo izmjenu odluke, poznat novi datum održavanja referenduma o opozivu Srđana Mandića

Općinsko vijeće Centar sa 16 glasova izglasalo je izmjenu odluke o pokretanju opoziva načelnika Općine Centar Srđana Mandića.

Novi datum za održavanje referenduma o opozivu je 26.11.2023. od 7 do 19 sati.

Tokom rasprave vijećnici su izrazili negodovanje zbog, kako kažu “opstrukcija koje su evidentne od strane načelnika Centra Srđana Mandića“.

Dovoljno je pogledati izvještaj o finansijskoj reviziji Općine Centar i naći ćemo odgovor na mnoga pitanja“, kazala je vijećnica Senada Bosno.

Ona je predložila zaključak da se uvede moratorij na zapošljavanje u Općini Centar koji je i izglasan.

Vijećnik NIP-a Jasmin Ademović kazao je da je Mandić pokušao sve da ospori opoziv.

Od Ministarstva pravde smo dobili dopis da je procedura izglasavanja opoziva provedena u skladu sa zakonom. Ustavni sud FBiH je potvrdio ono što smo mi znali sve vrijeme da je sve urađeno u skladu sa zakonom. Načelnik Mandić čini krivično djelo.

Mi ćemo opet izglasati opoziv, i naravno da će on učiniti sve da to ospori. Mi ćemo dostaviti krivičnu prijavu. Pozivam ga da nabavi listiće i da zaista dokaže da građani žele da on ostane. Nama je jedino bitno da se referendum održi, nama nije bitno da li će on otići ili ostati“, kazao je Ademović.

Vijećnik Mehmed Muharemović kazao je da je najveća greška što svi dopisi idu preko kabineta načelnika.

90 posto informacija je vraćeno iz kabineta i nikada nisu došle do službi. Komisija nije nadležna da provodi javne nabavke.

Imamo ostavku člana Komisije, nisu spremni da se nose s ovim stvarima. Pozivam načelnika da provede referendum, ako on pobijedi nećemo ovdje više voditi nikakve rasprave“, kazao je Muharemović.

On je kazao da načelnik Mandić na svom profilu objavljuje slike vijećnika, a čak je objavio i slike njegove djece za šta nije imao dozvolu.

Vijećnik NIP-a Hidajet Porić uložio je amandmane na odluku o izmjenama i dopunama odluke opozivu koji se odnose na izgled glasačkog listića.

Glasački listić je formata A4 sa istaknutim grbom općine Centar u crno-bijeloj tehnici sa brojem koji predstavlja broj biračkih mjesta i pečatom Općinskog vijeća Centar. Na dnu listića će pisati objašnjenje glasanje se vrši zaokruživanjem“, naveo je Porić.