Raspuštena Vlada KS, Skupština prihvatila ostavku premijera Nihada Uka

Skupština Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici prihvatila ostavku premijera Nihada Uka.

Ovom odlukom je zvanično pala Vlada KS.

Zastupnici su prvo glasali za prihvatanje ostavke premijera, a zatim i za razrješenje vlade. Ostavku Uka je podržao 21 zastupnik, 12 je bilo protiv i jedan suzdržan, odnosno razrješenje vlade je podržao 21 zastupnik, 11 je bilo protiv i jedan je suzdržan.

Podsjetimo, šef Kluba SDA Mahir Dević zatražio je da se obrati premijer Nihad Uk koji je podnio ostavku da podnese uvodne napomene što je Uk i uradio.

Devetog oktobra sam podnio ostavku s ciljem da napravimo rekonstrukciju Vlade KS. Jedini razlog je nedostatak povjerenja u ovu Vladu KS. Nedostatak iste manifestirao se više puta, te je u međuvremenu nastala nova većina. Želim s ovog mjesta da se iskreno zahvalim svim članovima Vlade jer smo u ovih šest mjeseci uradili veliki posao“, kazao je Uk nabrajajući sve projekte po resorima koji su urađeni u proteklom periodu.

Govorio je o rekonstrukciji tramvajske pruge, kamenu-temeljcu za biblioteku UNSA, programima za najranjivije kategorije, programe za boračku populaciju, unapređenju zdravstvene zaštite.

Nisam zadovoljan sa svim stvarima koje smo radili. Jedan od tih je čistoća grada Sarajeva. Nismo napravili pomaka po tom pitanju. U tom smislu bit će nam od velike pomoći uspostava Komunalne policije jer to nismo uspjeli u proteklih šest mjeseci“, kazao je Uk.

Vedrana Vujović zastupnica DF je pitala na osnovu čega se daje pozitivno mišljenje za prihvatanje

Na osnovu čega ste vi zaključili da ne postoji skupštinska većina. Pokazali smo da većina postoji, usvojili smo zakone, oborili smo izvještaje za one koji nisu dobro radili. Skupštinska većina se pokazuje izglasavanjem nepovjerenja Vladi KS“, kazala je Vujović.

Dević je imao više pitanja za Uka.

Da li vi premijeru dajete ostavku kako biste na neustavan način smijenili ministre iz Stranke za BiH. Da li ćete biti ponovo mandatar za sastav Vlade. Ukoliko je odgovor da, da li smatrate da možete istovremeno biti i premijer i mandatar. Potpuno preklopljene dvije pravne situacije barem 15 dana. Da li smatrate da ukoliko date ostavku je etično da ponovo budete mandatar“, pitao je Dević.

Premijer Uk je kazao da još uvijek nema programa rada ni Vlade KS ni Skupštine KS za 2023. godinu.

Odgovarajući na pitanja zastupnika Devića kazao je da postoji mogućnost da bilo koji građanina bude mandatar, te ne želi da prejudicira ko će biti mandatar.

Skupštinska većina će dati ime mandatara. Da li je etično da budem i premijer i mandatar, i jeste i nije“, kazao je Uk.

Premijer je kazao da postoji nova politička većina u Skupštini Kantona Sarajevo.