Roditelji ubijenog Mehmeda Ramića se obratili glavnoj tužiteljici: “Šokirani smo da se s ubicom našeg sina pregovara o visini kazne”

Nermina i Zulfo Ramić, roditelji Mehmeda Ramića koji je ubijen 12. decembra 2021. godine na raskrsnici u sarajevskom naselju Pofalići hicima iz pištolja, obratili su se glavnoj tužiteljici Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabini Sarajliji.

Povod je bio, kako navode, pregovaranje Tužilaštva KS sa ubicom njihovog sina o kazni.

Za ubistvo Mehmeda Ramića optužen je Amel Jašarević kao i Adel Kabaš koji je u bjekstvu.

Roditelji Nermina i Zulgo Ramić kazali su kako su šokirani, te navode da su u proteklom periodu odbili više ponuda od osoba koje su zastupale ubicu kako bi im ponudili novčanu naknadu da, kako tvrde, odustanu od traženja pravde za svoga sina.

Prema informacijama kojima raspolažemo, kako od tužiteljice Jasminke Knežević tako i iz drugih izvora, visina kazni o kojima se pregovara za počinioce ovih teških krivičnih djela predstavlja ne samo zloupotrebu mogućnosti pregovaranja o krivnji, koju normira član 246. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, već i izrugivanje dosadašnjem toku krivičnog postupka koji se bliži završetku, kao i dokazima – kako onima koje je tužiteljica Knežević već prezentirala tokom postupka, kao i onim dokazima koje nije prikupila, a koji su joj stajali na raspolaganju.

Poštovana glavna tužiteljice Sarajlija, mi smo svjesni da nam nijedna kazna krivcima za ubistvo ne može vratiti našeg 26.-godišnjeg sina Mehmeda Ramića. No, sa najdubljim prezirom smo odbili višekratne ponude osoba koje su nas kontaktirale u ime optuženih da uz ponuđenu novčanu naknadu, kao roditelji ubijenog Mehmeda Ramića, odustanemo od traženja pravde i primjene zakona za ubistvo našeg sina.

Jednako tako smatramo da niko, pa ni zastupnica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, nema pravo nezakonito pregovarati o visini kazne na način koji vrijeđa sve najbliže našeg ubijenog sina, kako zbog težine i posljedica počinjenih krivičnih djela, tako ni zbog odnosa optuženih prema djelima koja su počinili”, navode u pismu koje s roditelji Mehmeda Ramića uputili putem advokata Senada Pećanina.

Glavnu tužiteljicu Tužilaštva KS mole da u skladu sa zakonom i ovlastima glavne tužiteljice “spriječi još jedno nanošenje teške boli njima, porodici, prijateljima i komšijama njihovog ubijenog sina Mehmeda, a koje bi prouzoročio najavljeni postupak tužiteljice Knežević”.

Amel Jašarević se tereti za krivično djelo ubistvo u saizvršilaštvu i pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga te nedozvoljeno držanje oružja i municije ili eksplozivnih materija.

Jašarević se tereti da je dana 12.12.2021. godine, oko 21,15 sati, na području općine Novo Sarajevo, u prisustvu većeg broja građana i putničkih motornih vozila, iz motornog vozila marke “VW” model Golf VII, kojim je upravljao, upotrebom vatrenog oružja ispalio više hitaca u pravcu motornog vozila makre “Peugeot”, kojim je u tom trenutku upravljao Ramić Mehmed, nakon čega je i Kabaš Adel, koji se nalazio u motornom vozilu marke “VW” model Golf VII, kojim je upravljao Imamović Edvin, ispalio više hitaca u pravcu motornog vozila kojim je upravljao Ramić Mehmed, kojom prilikom su zajedno nanijeli tjelesne povrede Ramić Mehmedu, uslijed kojih je istog dana, oko 21:20 sati, preminuo.