Suđenje bivšem načelniku opštine Ilidža Memiću zakazano za početak decembra

U Kantonalnom sudu u Sarajevu je 23. oktobra održana statusna konferencija u predmetu protiv Senaida Memića, nekedašnjeg ambasadora Bosni i Hercegovini u Maleziji i bivšeg načelnika opštine Ilidža.

Memić, je uhapšen u Sarajevu 11. maja po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo koje ga tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Na statusnoj konferenciji je dogovoreno da suđenje u ovom predmetu počne 4. decembra ove godine.

Inače, Memić je pušten iz pritvora 2. juna zbog narušenog zdravstvenog stanja, a Kantonalni sud je potvrdio optužnicu 21. jula.

On je kadar Stranke demokratske akcije (SDA) i ta politička partija ga je predložila na ambasadorsku poziciju 2020. godine. Jedan je od osnivača SDA.

Prethodno mu je 15. maja određen jednomjesečni pritvor, a bio je smješten u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici.

Za šta se tereti Memić?

Memić se sumnjiči da je zloupotrijebio položaj načelnika prilikom davanja dozvola saudijskom investitoru “Malak Group”.

Investitor je 2013. godine dobio dozvolu za gradnju objekta na području Ilidže koja uključuje prizemlje i četiri sprata.

Dvije godine kasnije, investitoru se rješenjem Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža, dozvoljava da objekat ima sedam spratova.

Senaid Memić se tereti da je tokom mandata od 2013. do polovine 2017. godine nezakonito izdao više dozvola u vezi gradnje objekata investitora Panamera, Malak group, te parking Opštine Ilidža koji je dat na korištenje UO “Brajlović“, naveli su iz Tužilaštva Kantona Sarajevo 11. maja.

“Panamera” je društvo sa ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge u Sarajevu. Ova firma je izgradila stambeno-poslovni objekat na području Opštine Ilidža.

U profilu kompanije se navodi da je osnovana 2011.godine.

Na zvaničnoj stranici grupacije “Malak” piše da je vlasnik biznismen iz Saudijske Arabije. Firma se bavi “investicijama u oblasti drvne industrije, hotelijerstva, građevinarstva, te prometa nekretninama”.

Pored Memića, optužnica je potvrđena i za još pet uposlenika Opštine Ilidža koji se terete za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine smijenilo je Memića 22. maja sa ambasadorske pozicije, a na njegovo mjesto imenovalo Edina Jahića, piše RSE.