Turski ministar vanjskih poslova: “Bidenova posjeta Izraelu predstavlja odobrenje za uništenje Gaze”

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je da je Turska u kontaktu sa svim stranama krize u Gazi, te da su u toku napori da se olakša primirje, humanitarna pomoć i moguća razmjena zarobljenika.

Fidan je u razgovoru za TRT Haber govorio o najnovijim dešavanjima u regiji Bliskog istoka.

Vjerujemo da islamski svijet može igrati važnu ulogu za izvlačenje čovječanstva iz ove spirale ako koristi neophodne diplomatske platforme“, rekao je Fidan.

Naglasio je važnost palestinskog pitanja za Tursku i naveo da je kriza koja je počela 7. oktobra veoma zabrinjavajuća.

Opisao je krizu od 7. oktobra kao “krizu za koju su mnogi relevantni krugovi vidjeli da dolazi, ali su je zataškivali”.

Napadi Hamasa koji su počeli 7. oktobra zapravo su dokaz grešaka izraelske politike u regionu, posebno u posljednjih deset godina. Iako je Izrael pokazao slabosti sistema nacionalne sigurnosti koji je razvio za sebe, također je pokazao da je struktura i sistem koji je pokušao da uspostavi, uglavnom kroz diplomatiju, zapravo neuspješan projekat“, rekao je Fidan.

Fidan je istakao da Turska smatra strateškom greškom samo pokušaj Izraela postizanja mira sa susjedima i neprihvatanje rješenje o dvije države s Palestincima.

Znali smo da će ova kriza negdje buknuti, jer iako se činilo da neke stvari napreduju sa Abrahamovim sporazumom, u suštini vidjeli smo da je ugnjetavanje i nasilje prema Palestincima postalo sistematičnije, rasprostranjenije i učestalije“, kazao je Fidan.

Istakao je da je Izrael 7. oktobra pretrpio velike gubitke i da je nadoknadu za taj gubitak pronašao u “osveti, a ne miru”.

Dok je provodio ovu osvetu, nije obraćao pažnju na civilno stanovništvo, bombardovao je njihovu infrastrukturu i izabrao metod kolektivnog kažnjavanja. Stav koji smo mi zauzeli kao država je da ovo definišemo kao krizu bez ikakvih olakšavajućih okolnosti ili izgovora, da je opišemo kao zločin protiv čovječnosti i da zauzmemo stav protiv toga“, dodao je Fidan.

Fidan je napomenuo da je Izrael opisao određena područja od sjevera do juga Gaze kao “područja koja treba evakuisati” i to je odredio kao ratnu strategiju.

Prema tome, učestvovao je u široko rasprostranjenom bombardiranju. Trenutno su bombardovana većina mjesta u kojima živi civilno stanovništvo, posebno na sjeveru. Više od milion ljudi otišlo je na jug“, kazao je Fidan.

Istakao je da Turska pokušava da bude u kontaktu sa svim stranama koje su umiješane u krizu, te da provodi aktivnosti koje olakšavaju okončanje krize u Gazi prekidom vatre, humanitarnom pomoći i razmjenom zarobljenika.

Fidan je istakao da potrebno uspostaviti okvir koji će garantovati sigurnost i trajni mir u regionu.

Međutim, Amerikanci su sada postali partneri u naporima koje Izrael čini da ostvari svoje vojne ciljeve u Gazi. Kada pogledamo ocjene i izjave američkog predsjednika, službenika nacionalne sigurnosti i vojnih vlasti, vidimo da je Amerika u potpunosti složna oko zajedničkog djelovanja s Izraelom i pružanju podrške, posebno u operacijama protiv Gaze i operacijama protiv Hamasa“, kazao je Fidan i dodao:

Naravno da je Bajden došao tamo pod ovim okolnostima i bio u poziciji, na neki način, da odobri uništenje u Gazi“.

Fidan je naveo da je Izrael dobio bezuslovnu podršku Amerike i Zapada, te da su zemlje u regionu koje žele da pokažu svoj pravi stav godinama bile pod pritiskom.

Istakao je da mnoge zemlje u regionu ne mogu da pokažu svoj istinski stav prema Palestini.

Razlog za to je što svaka zemlja ima svoje ozbiljne probleme, političke probleme, ekonomske probleme, sigurnosne probleme i oni su u nekoj vrsti interakcije sa Zapadom i Amerikom po ovom pitanju“, rekao je.

Kako je rekao, islamski svijet se nalazi u “spirali očaja”.

Smatramo da se iz ove spirale mora izaći. Vjerujemo da ako islamski svijet bude koristio diplomatske platforme, može djelovati kao akter za izvlačenje čovječanstva iz ove spirale“, istakao je Fidan.