Vranić od KO SDP Sarajevo traži da ga ne predlažu za ministra zdravstva: “Umorio sam se, mnogima sam stao na žulj”

Ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo Haris Vranić (SDP) uputio je javno pismo predsjedavajućem i članovima predsjedništva Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo.

Kazao je da se previše umorio za tri godine mandata.

Poštovani predsjedniče Šteta, poštovane članice i članovi predsjedništva KO SDP Sarajevo. Molim da na sutrašnjoj sjednici predsjedništva KO SDP Sarajevo prihvatite moj zahtjev da u novoj Vladi KS moje ime ne bude uopće razmatrano kao prijedlog starog/novog ministra zdravstva u Vladi KS, s obzirom da sam se isuviše umorio i ‘potrošio’ za ove 3 godine na mjestu ministra, a što je uveliko i znatno narušilo moje zdravlje. Neću kriti, bilo je isuviše teško. Treba sad prepustiti odmornijim i mlađim“, naveo je Vranić.

Naglasio je da je vrijeme da se vrati svojoj profesiji, ako ga, kako je naveo, zdravlje posluži.

Vrednovanje moga dosadašnjeg rada kao ministra zdravstva KS, prepuštam ocjeni građana. Dobro što se je uradilo i pored svih prepreka se brzo zaboravlja, loše se dugo pamti.

Borba u sistemu koji je potpuno devastiran, potpuno partitokratski i klijentelistički uređen (blago rečeno) je kao borba sa vjetrenjačama. Mnogima sam stao na žulj.

Za građane nemalo je toga dobrog učinjeno, ali mnogo toga je ostalo neurađenoga“, istakao je Vranić.

Smatra da bez podrške politika i viših nivoa vlasti, iluzija je očekivati ikakvo poboljšanje.

Zainteresiranost za promjene zdravstvenog sistema kod politika su ravne statističkoj grešci, osim u trenucima kad im je ta pomoć potrebna.

Ako imam mogućnosti i uticaja, a na fonu ranijih razgovora sa svim članovima predsjedništva KO SDP-a Sarajevo, i koji su imali isti stav, za novog ministra zdravstva predlažem doc. dr Ademira Spahića, kojeg vam ne trebam posebno predstavljati, svi ga isuviše dobro znate.

Naravno, i svi drugi prijedlozi su dobrodošli, ali ako dolaze iz same baze. Nametanja više nisu dobrodošla“, naglasio je Vranić.

Dodao je da bi želio da novi ministar zdravstva KS bude nenametnuti, istinski prijedlog KO SDP Sarajevo te da će njegovu punu podršku i pomoć ako je treba.

Mislim da je ovo zadnji trenutak za SDP BiH, ako se već nije partijskim nemarom i neradom zakasnilo, da se hitno počne radom za spas ideje socijaldemokratije u BiH, a to je vraćanje bazi, običnim građanima, obespravljenima, radnicima, seljacima, kao i vođenje statutarne, samostalne, suverene, jasne, hrabre i odlučne politike koja će imati podršku baze, a ne politika iz nevidljive pozadine.

Naša politika mora biti autohtona, a ne podanička. SDP BiH je na velikom izazovu, opstati ili nestati. Do nas je“, poručio je Vranić.

Naglasio je i da KO SDP Sarajevo treba napokon da počne raditi i odlučivati samostalno, bez nametanja volje drugih.

Naši rezultati na zadnjim općim izborima BiH u KS su to jasno pokazali, ogroman rast, čime smo dobili puni lagalitet i legitimitet da KO SDP samostalno odlučuje u svojim nadležnostima. Nažalost, dosadašnja praksa je bila drugačija.

SDP BiH je naša zajednička kuća, a ‘oteto’ će se morati članstvu vratiti. I naravno ono najvažnije, a što je i uvijek bila srž i moto socijaldemokratije, partijski drug ti je kao brat/sestra, ne zaboravljajte to“, naveo je Vranić u obraćanju.

Na kraju se zahvalio “svim drugaricama i drugovima iz SDP-a BiH na zajedničkom radu, na podršci, posebno drugaricama i drugovima iz predsjedništva KO SDP Sarajevo”.

Hvala svima na saradnji. Nastavljamo dalje. Ipak moram odvojiti, a da ne uvrijedim ikoga, posebno veliko hvala za svu podršku u ‘bitkama’ koje sam vodio, i koju nikad zaboraviti neću, mojim, Šteletu, Davoru i Keni“, zaključio je Vranić.