Branko Perić na današnjem ročištu: “Uvijek ću kršiti zakone suprotne pravdi”

U postupku protiv sudije Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića, Disciplinska komisija prihvatila je uređenu tačku tužbe koja se odnosi na neblagovremeno i neefikasno postupanje u donošenju odluke, kao i sve prijedloge dokaza iznesene u nastavku pripremnog ročišta.

Ured disciplinskog tužioca ranije je dostavio uređenu tužbu, nakon što je prošli put konstatovano da nije naveden činjenični opis prekršaja.

Perić smatra da ova tačka tužbe i dalje ne sadrži opis radnje izvršenja.

Mi i dalje ne znamo šta se meni stavlja na teret”, rekao je Perić, a prenosi Detektor.

On je kazao da treba izvršiti detaljan uvid u spis kako bi se utvrdilo da li je bilo neblagovremenog postupanja u predmetu na koji se odnosi ta tačka tužbe, a u kojem, kako je naveo, nikad niko nije podnio pritužbu.

Perić je naveo da nije dozvoljeno uplitanje u postupke koji su u toku i da bi se time ugrožavala samostalnost sudije, te smatra da “treba osloboditi sudije pritiska administrativnog tijela”.

Disciplinski tužilac Asmir Baćevac kazao je da je tačka tužbe uređena te jasno i nedvosmisleno ukazuje na kašnjenje s preduzimanjem radnji.

Navodi o namjeri uticanja na postupak koji je u toku, nije mi jasno kako je to zaključeno”, kazao je Baćevac.

Predsjedavajuća Aleksandra Obradović kazala je da Prvostepena disciplinska komisija cijeni da je tužba dopunjena i da se postupak može nastaviti.

Tužilac je za svjedoka predložio sutkinju Suda BiH i predsjednicu Krivičnog odjeljenja Minku Kreho, kao i set materijalnih dokaza, među kojima su CD sa objavljivanja presude Fadilu Novaliću i drugima od 5. aprila.

Zbog izdvojenog mišljenja koje je Perić iznio prilikom objavljivanja ove presude, Ured je podigao tužbu protiv njega, stavljajući mu na teret “donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenja pravila postupka”.

Perića tužba tereti i za ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti, ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva, zbog saopštenja u kojem tvrdi da ga “tužilačko-medijska mafija želi i krivično sankcionirati zbog iznošenja mišljenja”.

Baćevac je u dokaze predložio i Perićev članak o izdvojenom sudijskom mišljenju, kao i pritužbu predsjednika Suda, te više akata predsjednice Krivičnog odjeljenja iz marta ove godine.

Perić je rekao da se ne protivi dokazima i da mu idu u prilog, ali smatra apsurdnim da jedan od dokaza bude njegov naučni rad.

Time dokazujemo da ste bili svjesni da kršite zakon”, kazao je Baćevac, na šta je Perić rekao da će kršiti zakone koji su suprotni pravdi.

Perić je kao svjedoke predložio sudije Gorana Radevića i Bracu Stupara, dvojicu kolega iz Vijeća u predmetu protiv Novalića i drugih. Za drugu tačku je predložio dvije stručne saradnice, navodeći da su one upoznate s planiranjem dinamike suđenja i rokovima. Baćevac se protivio pozivanju saradnica, navodeći da je sudija odgovoran za predmet.

Komisija je odlučila da prihvati sve prijedloge dokaza, a glavna rasprava je zakazana za 7. decembar, kada je planirano saslušanje sutkinje Kreho.